Binnenland

Emancipatieprijs voor antropologe Gloria Wekker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emancipatieprijs voor antropologe Gloria Wekker

De Joke Smitprijs 2017 is toegekend aan antropologe Gloria Wekker. Dit heeft de jury vanmiddag bekendgemaakt. Wekker krijgt de tweejaarlijkse emancipatieprijs voor haar inspanningen om de positie van zwarte vrouwen in Nederland te verbeteren.

De Joke Smitprijs, vernoemd naar de feministe die in de jaren zestig en zeventig een grote rol speelde in de vrouwenemancipatiebeweging, is een initiatief van de regering. Wekker ontving de prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp, in Amsterdam uit handen van minister Van Engelshoven van Emancipatie.

Volgens de jury heeft Wekker met haar colleges, onderzoek en boeken bij onder meer studenten, journalisten en activisten interesse gewekt voor de positie van zwarte vrouwen. Ze "tilde het academische en maatschappelijke debat over deze groep naar een hoger niveau", aldus de jury, die werd voorgezeten door Eva Jinek.
Op twitter is niet iedereen het eens met de keuze. Zij vinden Wekker niet een echte feministe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister naar Gloria Wekker op NPO Radio 1 online

Voor wie meer van Gloria Wekker wil weten, kijk dan dit gesprek af in met het Oog op Morgen van juli 2016. Het maakte onderdeel uit van een debatreeks over de vraag 'Hoe racistisch is Nederland?'
Of wie ècht meer wil weten: dit drie uur durende gesprek van december 2016 tussen Clairy Polak en Wekker. Clairy Polak spreekt met Gloria Wekker onder meer over diversiteit, vooroordelen en onderscheid, culturele ballast en taal die daarvan een uitdrukking is.


Omstreden

Eerder vandaag was er op NPO Radio 1 aandacht voor de commotie die was ontstaan rond een van de genomineerden. Lees hier meer daarover.

Minister Ingrid van Engelshoven over uitreiking Joke Smit prijs


Ster advertentie
Ster advertentie