FNV: Veiligheid Schiphol op de grond in gevaar
- Nieuws
- FNV: Veiligheid Schiphol op de grond in gevaar
Zware arbeidsomstandigheden en onderbetaald werk van platformmedewerkers op Schiphol bedreigen de veiligheid. “Zestig procent van de ernstige incidenten vindt op de grond plaats”, zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol in het radioprogramma 1 op 1. Hij maakt zich ernstige zorgen om de werkdruk en de angstcultuur. “Alle signalen staan op rood.”
Van Doesburg haalt een ernstig incident aan uit 2016, waarbij een uitzendkracht in training een Dreamliner aan het verslepen was. “Hij kreeg toestemming om een actieve runway over te steken. Maar hij stak over, twintig seconden voor een toestel van British Airways zou gaan landen. Dat had bijna desastreuze gevolgen.”
FNV: Veiligheid Schiphol op de grond in gevaar
De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed in 2018 groot onderzoek naar de veiligheid op Nederlands belangrijkste luchthaven. Met die aanbevelingen is onvoldoende gegaan, vindt Van Doesburg. “Het doel van betere veiligheid op Schiphol is niet gerealiseerd.”
Veiligheid gaat voor
Van Doesburg onderschrijft het pleidooi van D66 en de ChristenUnie dinsdag: ‘Geen verdere groei van Schiphol, voordat de veiligheid is gegarandeerd. Dat hebben we ook geschreven in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen.”
De vakbondsman wijt dat aan vermoeidheid, zware werkdruk en een angstcultuur. “De luchtvaartsector is veilig geworden dankzij de just culture. Niet bestraffen, maar kijken hoe het beter gaat. We merken dat de meldingsbereidheid van grondpersoneel heel laag is, uit angst voor bijvoorbeeld ontslag.”
Groot verloop personeel
Ook het grote verloop van personeel is een boosdoener. “Binnen een jaar is het hele personeelsbestand van een afhandelaarsbedrijf vernieuwd.”
De arbeidsinspectie krijgt bij Schiphol geen voet aan de grond, merkt Van Doesburg. “De arbeidsinspectie meldt zich met toestemming van de marechaussee en wordt dan gewoon geweigerd. Dat is zeer wrang. Er zijn iedere week ongevallen waarbij mensen gewond raken, met blijvend letsel.”
Dinsdag biedt de FNV een petitie en een onderzoek aan, aan de Tweede Kamer. De vakbond pleit voor verder onderzoek naar werkdruk en de meldingscultuur. Ook wil de bond meer aandacht voor veiligheid op de grond.