Binnenland
KRO-NCRV

'Grondwater steeds dieper en met steeds meer stoffen vervuild'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Grondwater steeds dieper en met steeds meer stoffen vervuild'

Waterzuiveraars lopen tegen steeds meer verontreinigingen aan. Die beperken zich niet alleen tot het oppervlaktewater, maar dringen inmiddels door tot de bron die we tot nu toe als veilig beschouwde: het grondwater. Spraakmakers loopt mee met Arnaut van Loon van kennisinstituut KWR.

"Het grondwater komt uit die heuvelrug hier omhoog", zegt Van Loon te midden van een natuurgebied bij Bussum. "Hier kun je dat nog een beetje beleven. Dat grondwater is onzichtbaar. Dus het is altijd zoeken naar waar? Waar zie je nou grondwater? Nou, hier heb je een gebied waar je dat kunt zien."

Steeds minder schoon

Het is niet zomaar meer een vanzelfsprekende bron om ons drinkwater aan te onttrekken. "De kwaliteit staat gewoon toch wel erg onder druk. We zien dat die verontreinigingen die aflopen tientallen jaar in het grondwater terecht zijn gekomen, steeds dieper komen. We meten ook steeds meer stoffen, dus dat grondwater blijkt toch wel wat minder schoon te zijn dan waar we al lang vanuit waren gegaan. Dus met andere woorden we worden steeds minder schoon grondwater over."

Het gaat om bijvoorbeeld nitraten, een vorm van stikstof, maar ook gewasbeschermingsmiddelen. En ze zien ook allerlei opkomende stoffen. "Dat is dan een categorie stoffen die waar eigenlijk nog geen echte normen voor bestaat. Het gaat om duizenden stoffen."

Geen optie

Die stoffen er bij de centrale uithalen is te kort door de bocht, vindt Van Loon. "We hebben het heel goed op orde met zuiveren. Maar het is geen duurzame optie om uiteindelijk aan het einde van het systeem alle stoffen eruit te zuiveren. Want als je daaraan gaat beginnen, dan wordt grondwater eigenlijk vogelvrij."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie