Binnenland
NOS

Meeste basisscholen zien geen leerachterstand door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste basisscholen zien geen leerachterstand door corona

De meeste basisscholieren hebben geen leerachterstanden opgelopen door de gesloten scholen vanwege het coronavirus. In een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) noemt 90 procent de voortgang van leerlingen constant. Een op de tien schoolleiders ziet juist wel een leerachterstand en bijna 1 procent noemt de achterstand ernstig.

"Er worden nu al plannen gemaakt voor leerlingen waarbij een achterstand is geconstateerd", zegt AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos in het Radio 1 Journaal. "En er zijn ook scholen die juist aangeven dat hun leerlingen sneller zijn gegaan."

Liever luisteren?

Lerarentekort

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna 80 procent van de directeuren tevreden is dat de scholen op 8 juni weer helemaal open gaan. Wel zijn er volgens de AVS bij schoolleiders zorgen over de bezetting. "Naast het normale lerarentekort zijn er op scholen ook leraren afwezig omdat ze vanwege de coronacrisis niet kunnen werken", stelt Doornbos.

Ruim een derde van de schoolleiders verwacht dat na 8 juni meer leerlingen naar school gaan, zegt Doornbos. "We zien dat verreweg de meeste leerlingen de afgelopen twee weken gewoon op school waren, maar dat er ook ouders zijn die de eerste weken hebben afgewacht."

Ruim de helft van de directeuren denkt dat het aantal leerlingen gelijk blijft. 15 procent denkt dat meer kinderen thuisblijven vanwege de vollere klassen. De meeste schoolleiders zijn niet van plan om na 8 juni nog afstandsonderwijs te geven aan thuisblijvers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie