Binnenland
NTRPowNed

Wie durft nog raadslid te worden? 'Burn-outs, flauwvallen door de werkdruk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie durft nog raadslid te worden? 'Burn-outs, flauwvallen door de werkdruk'

De werkdruk voor gemeenteraadsleden is in de afgelopen jaren flink toegenomen, zien experts. Gevolg: steeds meer lokale politici krijgen een burn-out. Kune Burgers (VVD Amsterdam) moet naast zijn reguliere baan een begroting van 7 miljard controleren, vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

In 2023 stuurden de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht al een brandbrief naar de minister, maar daar is nog weinig van terechtgekomen.

"We hebben gepleit voor maatregelen om de werkdruk te verminderen", vertelt Burgers in de bus van NPO Radio 1. "Bijvoorbeeld door een vergoeding, een voltijd raadslidmaatschap, meer raadsleden of een betere verlofregeling."

'Het is gewoon pittig'

Voor het raadswerk krijg je namelijk 20 uur per week vergoed. In de praktijk zijn lokale politici veel meer uren kwijt aan onze lokale democratie. Burgers zelf besteedt 25 tot 30 uur per week aan het raadswerk in Amsterdam. Binnen zijn fractie gaat hij over financiën en dat betekent dat hij in zijn eentje een begroting van 7 miljard moet controleren. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf en gezin.

De enorme werkdruk ziet hij ook terug bij zijn collega’s. "Er is een raadslid overspannen geraakt. Er is een raadslid dat het werk niet meer kon combineren met zijn jonge gezin, die om die reden helemaal is gestopt. In de raadsvergadering is iemand flauwgevallen vanwege de hoge werkdruk. Het is gewoon pittig. Ik zie dat voortdurend aan mensen."

"Het is heel veel werk. Je wil de bewoners van Amsterdam vertegenwoordigen. Je wil besluiten nemen. Daarvoor moet je je inlezen. En je wil ook het gemeentebestuur controleren. Het is een deeltijdbaan, dus je hebt daarnaast nog een andere baan nodig. En sommige mensen hebben natuurlijk ook nog een partner."

Oproep aan bedrijven en instellingen

"Wat ik heb geleerd is dat je het beste kunt focussen op een bepaald aantal onderwerpen", zegt Burgers. "Maar het bedrijfsleven, ziekenhuizen of andere organisaties zouden ook best een steentje kunnen bijdragen door middel van politiek verlof. Zodat je een dag vrij krijgt als je in de gemeenteraad zit, om je raadswerk te doen. Zo krijgen we meer raadsleden enthousiast."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie