Binnenland
AVROTROS

Groot landelijk onderzoek naar teken (en wat kan je zelf doen?)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot landelijk onderzoek naar teken (en wat kan je zelf doen?)

Een miljoen Nederlanders wordt jaarlijks gebeten door een teek. Dat dit kan leiden tot de ziekte van Lyme is bij iedereen bekend, maar nu blijkt dat je door een tekenbeet ook parasieten, virussen en bacteriën kunt binnenkrijgen. Die kunnen leiden tot bijvoorbeeld hersenontsteking of ernstige koorts. Het AMC start met het RIVM een groot landelijk onderzoek naar deze ziekmakers. Ze vertellen erover bij EenVandaag.

Tekenbeet veroorzaakt ook andere ziektes naast Lyme

Infectioloog Joppe Hovius coördineert het onderzoek vanuit het AMC: “Bij de zes ziektes die de teek kan veroorzaken, moet je denken aan de Japanse Borellia (Maarten’s variant), maar ook hersenontsteking, genaamd Encefalitis en een soort malaria. Het is belangrijk om te weten wat er in de tekenbeet zit. Daarom willen we nu mensen met koorts na een tekenbeet onderzoeken.”

Doos van Pandora

Kees van den Wijngaard, epidemioloog en tekenbetenspecialist van het RIVM, roept mensen met een tekenbeet en koorts op zich te melden, zodat er veel respondenten komen voor het onderzoek. “Ons onderzoek heet Ticking on Pandora’s box. De doos van Pandora zat volgens de mythologie vol met ziektes. De naam leek ons toepasselijk. Uit eerder onderzoek blijkt dat in teken veel andere ziekteverwekkers zitten en dat die ziekteverwekkers na een tekenbeet in mensen gevonden kunnen worden. Nog niet bekend is hoe vaak die andere tekenbeetziekten ook echt klachten geven en hoe ernstig die klachten dan zijn."

Hoe voorkom je een tekenbeet?

1. Gebruik DEET

Smeer je in met DEET voor je naar buiten gaat. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je er huidproblemen van krijgt. Als dat het geval is, kun je DEET ook op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen smeren.

2. Blijf op de paden

Teken zitten vooral in hoog gras, tussen dode bladeren en in struikgewas. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet kleiner.

3. Draag lichtgekleurde kleding

Bedek je lichaam zoveel mogelijk tijdens het wandelen. Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij bijt.

4. Draag Bugsox

Teken komen vaak via je broekspijp op je huid, het is daarom belangrijk je broek en je voeten te beschermen. Met een speciale Bugsox kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

5. Reageer snel

Zie je een teek zitten? Verwijder hem zo snel mogelijk! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij de ziekte van Lyme overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Trek de teek er in één rechte beweging uit met een puntig pincet of een speciale tekenpen/tekentang.

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur te horen op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie