Binnenland
NOS

Treinverkeer in grote delen van het land plat door storm Poly

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Treinverkeer in grote delen van het land plat door storm Poly

Het treinverkeer ligt in grote delen van Nederland vandaag stil. Dat komt door storm Poly die op dit moment over Nederland heen raast. Door het KNMI is er code rood afgegeven. Volgens de NS is dat uit voorzorg gedaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het heeft er mee te maken dat die storm steeds heviger begint te worden", vertelt NS-woordvoerder Oscar van Elferen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is ook code rood geworden. Dus het heeft een enorme impact op Nederland."

Voorzorg

Van Elferen vertelt dat de NS deze maatregel heeft getroffen uit voorzorg. We weten van dit soort stormen dat dingen in de bovenleidingen kunnen waaien en dat er bomen op het spoor kunnen vallen. Dan komt de veiligheid in het geding. Leuk is het niet, maar er is geen alternatief."

"Als het straks wat rustiger is en de storm wat afneemt, gaan we eerst goed kijken naar het spoor: is het veilig genoeg om er weer treinen erover te laten rijden?"

Onderweg

Toen aan werd gekondigd dat het treinverkeer stil werd gelegd, waren er al treinen onderweg. "Die worden nu allemaal binnen gehaald. We zorgen ervoor dat er geen treinen stranden. Het houdt wel in dat mensen deze ochtend moeten thuiswerken of hun reis niet kunnen maken", zegt Van Elferen. "Het gaat wel om een veiligheidsafweging en dan moeten we wel dit moeilijke besluit nemen."

400 geannuleerde vluchten Schiphol

Het treinverkeer van en naar Schiphol ligt stil en Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om niet de weg op te gaan. Dat betekent voor sommige reizigers dat zij mogelijk hun vlucht niet kunnen halen, omdat ze het vliegveld niet op tijd kunnen bereiken.

Het aantal vluchten dat niet van of naar Schiphol toevliegt vanwege de storm is opgelopen naar 400, meldt de luchthaven. Dat aantal kan nog stijgen.

Naast het gebruikelijke personeel in de terminals wordt ook kantoorpersoneel ingezet om reizigers te helpen. De luchthaven adviseert reizigers om de actuele reisinformatie te checken voordat ze naar de luchthaven komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie