Binnenland
BNNVARA

Endometriose Stichting wil plek op 'chronische lijst' en vergoeding voor fysiotherapie

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Endometriose Stichting wil plek op 'chronische lijst' en vergoeding voor fysiotherapie

Een op de tien vrouwen krijgt in hun leven te maken met de medische aandoening endometriose. De symptomen zijn ingrijpend: chronische buikpijn, pijn bij de menstruatie en vermoeidheid. Fysiotherapie kan verlichting bieden voor patiënten, maar wordt momenteel niet vergoed. Dat frustreert de Endometriose Stichting. In De Nieuws BV bespreken bestuurslid Bianca de Bie en gynaecoloog en hoogleraar Velja Mijatovic, van Amsterdam UMC, waarom dit moet veranderen.

Video niet beschikbaar

Begin Juli besloot minister van Volksgezondheid Daniëlle Jansen om fysiotherapie voor endometriose niet te vergoeden. Volgens Het Zorginstituut Nederland is er onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van deze behandeling. De huidige studies zijn te divers, sommige therapieën vallen buiten het werkgebied van de fysiotherapeut en de lange termijneffecten zijn nog onbekend. Daardoor komt endometriose niet op de 'chronische lijst' die toegang geeft tot vergoeding.

'Elke extra behandeling is welkom'

Hoewel de studies niet voldoen aan de criteria van Zorginstituut Nederland, noemt Mijatovic de resultaten toch hoopgevend. Hij zegt hierover: "Zo'n 20 procent van de patiënten met endometriose reageert niet goed op de bestaande standaardbehandeling. Dan is iedere aanvullende behandeling, zoals fysiotherapie, natuurlijk heel erg welkom."

Hij noemt het besluit van de minister, om voor niemand vergoeding beschikbaar te stellen, teleurstellend: "Persoonlijk denk ik dat een tussenstap mogelijk was geweest. Dat je het onder bepaalde voorwaarden wél vergoed, vooral voor de grote groep patiënten die er echt baat bij hebben."

Stichting trekt aan de bel

De Bie benadrukt dat fysiotherapie voor veel vrouwen verschil maakt: "Het is erg zoeken naar een behandeling die werkt. Bekkenfysiotherapie helpt bij het goed gebruiken van de bekkenbodemspier, en de gewone fysiotherapeut helpt je weer meer in beweging te komen."

Zelf is De Bie ook patiënt. Ze weet hoe zwaar het is om jarenlang zonder diagnose te leven en hoe het is om die diagnose dan vervolgens toch te krijgen. Gemiddeld duurt het zeven jaar voor de vrouwen weten wat ze hebben: "Ze voelen zich niet langer 'gek', maar het doet mentaal wel iets met hen. Dus ook de psychologische behandeling zou wat ons betreft vergoed mogen worden."

Vervolgstappen

Met de verkiezingen in oktober in zicht, heeft de Endometriose Stichting politieke partijen aangeschreven. Ze hopen dat vrouwengezondheid, en endometriose in het bijzonder, weer op de agenda te zetten.

Volgens De Bie moet er meer aandacht komen voor vrouwengeneeskunde en de patiënt als individu. Tot die tijd ziet het Zorginstituut vooral verbetering in het ‘voorportaal’ van de zorg: de huisartsenzorg. Daar is de diagnose endometriose vaak lastig, en dat moet beter. Zo kunnen vrouwen sneller geholpen worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie