Binnenland
NTRPowNed

Is kraken terug van weggeweest?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is kraken terug van weggeweest?

Een halve eeuw geleden bloeide de kraakbeweging in Amsterdam op. De woningnood was groot en er was veel leegstand in de stad. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Begin 2022 stonden er 19.000 woningen leeg in Amsterdam. En "(woning)nood breekt wet", zeggen de krakers. Gaat de kraakbeweging weer opbloeien, net als in de jaren '70? "Kraken is een van de weinige mogelijkheden die mensen hebben", vertelt ex-kraker en 'kraakprofessor' Hans Pruijt in 5 Dagen.

5 Dagen...

Kraakproces

Als student in de jaren '70 zocht Hans Pruijt naar een woning in Amsterdam, maar het woningtekort was groot. Hij sloot zich aan bij een groepje krakers, opgericht door een huiseigenaar die zich ergerde aan de leegstand in de straat. Kraken was een gecoördineerd proces, met groepjes en wachtlijsten, waarin veel werd samengewerkt. Eerst hielp Pruijt andere krakers: "De mensen die boven jou op de wachtlijst stonden, die moest je helpen met kraken. En na een paar nachten slapen, keek je steeds of het rustig bleef, of de eigenaar niet kwam."

Uiteindelijk kwam Pruijt zelf aan de beurt. In een samengesteld groepje kraakte hij in een pand in de wijk De Pijp. "We zijn drie dagen bezig geweest om het puin eruit te halen. Maar het is een heel leuk pand geworden."

Kraken en het hedendaags straatbeeld

Het pand dat Pruijt en zijn medekrakers bewoonden, was volgens de gemeente rijp voor de sloop. Pruijt: "We protesteerden om De Pijp in stand te houden, want de gemeente wilde eigenlijk zo’n beetje alles afbreken. De hele straat was eigenlijk opgegeven en dichtgetimmerd."

Uit de stadsplanning van de gemeente in die tijd bleek dat er plannen waren om de stad flink te veranderen. "Mensen moesten de stad uit. Ze moesten maar in Purmerend en Almere gaan wonen." De kraak van het pand heeft daarom grote invloed gehad op het hedendaags straatbeeld, vertelt Pruijt. "Als die niet gekraakt was geweest, was de rest van de straat ook gegaan natuurlijk."

Terug van weggeweest?

Het hedendaagse kraken verloopt anders dan in de jaren '70 en '80, vertelt Pruijt. "Het is wel moeilijker geworden, doordat in heel veel panden antikraak bewoners zitten. En het is strafbaar geworden, dus de risico’s zijn veel groter. Het was vroeger eigenlijk echt compleet ontspannen wat dat betreft." Toch is de kracht van de woningnood groot. Zoals de krakers zelf zeggen: '(woning)nood breekt wet'.

"Het perspectief om binnen 10 jaar een woning te krijgen is voor veel mensen niet aanwezig, net als toen", zegt Pruijt. "Er is steeds meer verzet. Woningbouwplannen blijkt steeds meer gebakken lucht te zijn en het stort eigenlijk aan alle kanten weer in. Het kan best wel zijn dat er weer iets broeit, zoals in de jaren '70."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie