Pakken buurlanden inflatie voortvarender aan? 'Franse staat zorgt voor de Fransen'
- Nieuws
- Pakken buurlanden inflatie voortvarender aan? 'Franse staat zorgt voor de Fransen'
Een plafond voor de gas- en stroomprijs, fikse korting op de benzineprijs en dat is nog lang niet alles: in Frankrijk pakken ze de inflatie slagvaardig aan, vertelt correspondent Frank Renout bij Spraakmakers. Ook in Duitsland pakken ze door: daar wordt het belastingstelsel aangepast. En in Nederland?
Video niet beschikbaar
Nee, dit jaar hoeven we geen compensatie meer te verwachten voor de prijsstijgingen, denkt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. Rutte had dat voor de vakantie al gezegd, en de kans is klein dat ambtenaren deze zomer hebben gebruikt voor een noodplan, analyseert de RTL-journalist.
"Ik denk toch dat de focus en nadruk van het kabinet zal liggen op wat er volgend jaar mogelijk is en dat de ministers bezig zijn te zorgen dat er op prinsjesdag een stevig koopkrachtpakket zal liggen. Want iedereen, ook bij coalitie, is iedereen ervan doordrongen dat dit een uitzonderlijke situatie is. Dus dat er drastische maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat straks miljoenen mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen."
Nog voortvarender
Het is dus nog even koffiedik kijken, terwijl in onze buurlanden al plannen liggen voor maatregelen - of zelfs al heel veel maatregelen doorgevoerd zijn. Neem Duitsland. Daar ligt een plan om het belastingstelsel te hervormen, legt correspondent Charlotte Waaijers uit. Het idee is dat je straks meer kunt gaan verdienen, maar niet per se meer belasting gaat betalen. Vanaf januari moet dit alles ingaan.
In Frankrijk zijn ze nog voortvarender, vertelt correspondent Frank Renout. Zo hanteren de Fransen al bijna een jaar lang een plafondprijs voor gas en stroom: de gasprijs is bevroren en de stijging van de elektriciteitsprijs is sterk aan banden gelegd. "Het werkt prima. Het is bedacht, ingevoerd en meteen van kracht gegaan." De maatregel blijft zeker nog tot eind dit jaar van kracht.
En dat is nog niet alles
Bovendien krijg je op benzine 18 cent per liter korting en vanaf september zelfs 30 cent, legt hij uit. En omdat de overheid bedrijven toch wel onder druk zet, heeft oliemaatschappij TotalEnergies besloten 20 cent korting de liter te geven. En dat is nog niet alles. Het belastingstelsel wordt, net als in Duitsland, aangepast. Pensioenen en uitkeringen zijn omhoog gegaan en electriciteitsbedrijf EDF is genationaliseerd "om meer grip te krijgen op de prijzen."
Waar die slagvaardigheid aan ligt? "Dat heeft iets te maken met de politieke cultuur. Iedereen vind het doodnormaal dat de regering dat doet. Zo worden Fransen opgevoed. De staat is er om dingen te regelen voor de Fransen en om voor ze te zorgen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!