Binnenland

Deze Dag Toen: NASA vindt water op de maan

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: NASA vindt water op de maan

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 13 november 2009, maakte ruimtevaartorganisatie NASA bekend dat het water heeft gevonden op de maan.

Tot dusver dachten wetenschappers altijd dat de maan kurkdroog was, maar in 2008 vonden zij de eerste aanwijzingen dat er minuscule sporen van water te vinden zouden zijn.

In 2009 liet de ruimtevaartorganisatie een oude draagraket met een sonde neerstorten in de befaamde Cabeus-krater op de maan. Een metershoge stofwolk kwam vrij, waarin ook bevroren en verdampt water werd aangetroffen. Het betrof geen tsunami, maar NASA detecteerde toch zo’n 90 liter water.

De ontdekking luidde een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de maan in, zei de organisatie destijds. Het opzetten van een permanente basis op de maan wordt hierdoor gemakkelijker, omdat er dan geen grote hoeveelheden water meegenomen hoeven te worden. Zolang de astronauten niet te veel van het water gebruiken, uiteraard.

Voor wie wil begrijpen hoe het mogelijk is dat er water op de maan kan zijn, heeft de NASA dit filmpje gemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie