Binnenland
EO

'Nieuwe sekswet zorgt voor verslechtering van de veiligheid van sekswerkers'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe sekswet zorgt voor verslechtering van de veiligheid van sekswerkers'

De nieuwe sekswet maakt het niet veiliger, maar juist mínder veilig voor sekswerkers. Dat zegt Ine Vanwesenbeeck van het platform Sekswerkexpertise. "Het gaat geheid zorgen voor een nieuw illegaal circuit", zegt ze in Dit is de Dag. Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt de wet juist wél een goed idee.

Is de nieuwe wet om sekswerk te reguleren een goed idee?

Video niet beschikbaar

De wet regulering sekswerk behelst vooral een vergunningsplicht voor sekswerkers. Voordat iemand in de branche aan het werk moet gaan, moet er een vergunningsgesprek plaatsvinden. "Dat is heel belangrijk", vindt Tweede Kamerlid Bikker, omdat gemeenten hierdoor contact krijgen met de sekswerker.

Veel vrouwen in de branche komen oorspronkelijk niet uit Nederland, zegt Bikker: "Als ze alleen Russisch, Roemeens of Oekraïens spreekt, hoe kan ze dan duidelijk maken dat er iets mis is?", vraagt ze zich af. "Door zo’n gesprek weet een vrouw waar ze hulp kan zoeken, dat vind ik een voorbeeld van opkomen voor vrouwenrechten", aldus het Kamerlid.

'Je duwt ze de illegaliteit in'

Vanwesenbeeck denkt dat het ijdele hoop is dat sekswerkers daadwerkelijk komen opdagen voor zo’n gesprek. "Ik denk niet dat veel sekswerkers zo’n vergunning aan zullen vragen", zegt ze. "Ik denk dat de ChristenUnie onderschat hoe groot het stigma op sekswerk is. Veel vrouwen zullen bang zijn om hun privacy te verliezen", zegt ze.

Ze wijst naar Duitsland, waar ook een vergunningsplicht geldt, daar werd de vergunning volgens haar door weinig vrouwen aangevraagd: "Ze waren dus voorheen legaal aan het werk, maar zijn nu steevast illegaal. Dat is alleen maar een verslechtering voor hun veiligheid en rechten!" zegt ze. Zo’n gesprek vindt Vanwesenbeek overigens niet heel zinnig: "Je kunt niet in één gesprek zien in wat voor situatie iemand zit, dat zeggen hulpverleners ook."

In België gaat het een stuk beter, vindt Vanwesenbeek. “Zij zetten stappen om te decriminaliseren. Ze gaan met sekswerkers in gesprek over de voorwaarden en de manieren waarop hun werk zo goed mogelijk ingericht kan worden, om autonomie en veiligheid te garanderen”, zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie