Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Koningsdag, live vanuit Amersfoort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Koningsdag, live vanuit Amersfoort

Vandaag presenteren Simone Weimans en Jort Kelder een speciale Koningsdag-uitzending op NPO Radio 1 over het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort. 's Avonds staat Omroep Max in het teken van Gulle Gevers.

Onder de titel Koningsdag op 1 komt NPO Radio 1 de hele dag vanuit Amersfoort op de bovenverdieping van Stadscafe De Observant.

In de stad zijn radioverslaggevers die verslag doen van de twee uur durende stadswandeling van de koninklijke familie en de overige festiviteiten. Aan tafel, in De Observant, schuiven uiteenlopende gasten aan die alles weten over het koninklijk huis en over de stad Amersfoort.

Bekende Amersfoorters komen langs, onder wie Ilja Gort en Patrick Nederkoorn. Lammert de Bruin levert updates over wat er op social-media verschijnt over Koningsdag. Simone Lamain zit aan tafel als koningshuis-expert en Guido de Wijs als kenner van de stad Amersfoort.

WNL

In de middag - van 14.00 tot 18.00 uur - gaat Omroep WNL verder met Koningsdag op 1 vanuit Amersfoort met Toine van Peperstraten en Margreet Spijker. Arendo Joustra, Herman Pleij en Justine Marcella zijn daarin te gast. En met Henk Bleker en Ruud Koornstra gaat het gesprek over de betekenis van de Oranjes voor Nederland als handelsland.

Gulle Gevers

In de avond, vanaf 19.00 uur, staat Omroep Max in een speciale thema-uitzending stil bij het geefgedrag van Nederlanders. In het drie uur durende programma Gulle Gevers, op NPO Radio 1 en gepresenteerd door Elles de Bruin, duikt MAX in de wereld van de filantropen, goede doelen en het grote geld.

Nederlanders staan bekend als een vrijgevig volk. Uit vrijwel ieder internationaal onderzoek komt naar voren dat er (vrijwel) geen land is ter wereld waar zoveel wordt gegeven. Meer dan 70 procent van de Nederlanders zegt regelmatig geld te geven aan goede doelen.

Te gast zijn, onder anderen, oprichter van de Postcode Loterij, Annemiek Hoogenboom, Adriaan Kok, weldoener op Lesbos, en Arjen de Wit, onderzoeker filantropie aan de VU.

Ster advertentie
Ster advertentie