Binnenland
NOS

Eenverdieners kunnen nog maar 1 procent van het complete huizenaanbod bereiken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenverdieners kunnen nog maar 1 procent van het complete huizenaanbod bereiken

Nog maar 1 procent van het complete huizenaanbod is bereikbaar voor alleenstaanden met een modaal inkomen. En ook voor tweeverdieners die een modaal salaris krijgen is het steeds moeilijker. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur de Hypotheker.

Eenverdieners kunnen nog maar 1 procent van het complete huizenaanbod bereiken

“De positie van Jan Modaal staat er slechter voor dan ooit”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur bij de Hypotheker, in het NOS Radio 1 Journaal. “Wij doen ieder jaar onderzoek naar het woningaanbod van singles en stellen met een modaal inkomen en dat ziet er niet best uit.”

Oorzaak

“Met een modaal inkomen van 38.000 euro, dat stelt het CPB vast, kunnen ze nog maar 1 procent van het woningaanbod kopen. De voornaamste reden daarvoor is toch wel de sterk gestegen hypotheekrente. Die is sinds dat wij vorig het onderzoek deden zeker met tweeënhalve procentpunt gestegen. Waar je vorig nog 1,1 procent betaalde voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar, betaal je daar nu 3,6 procent voor. Dat heeft een enorme impact op de maandlast.”

Lenen

“Als je 38.000 euro per jaar verdient, kun je dit jaar 171.000 euro lenen. Om even een idee te geven: dat was vorig jaar 188.000 euro. Dat geldt dan voor singles. Tweeverdieners met een modaal inkomen die zitten op een hypotheek van 304.000 euro. Daar is de situatie iets beter voor. Die komen nog in aanmerking van 20 procent van het woningaanbod, maar dat is ook een behoorlijke zoektocht.”

Huizen

Het heeft er ook mee te maken dat de huizenprijzen enorm zijn gestegen in de afgelopen jaren. “Hoge huizenprijzen zien we al de afgelopen jaren. Dat heeft ermee te maken dat er veel te weinig aanbod is van betaalbare woningen. Dat is een probleem die we afgelopen jaren hebben gezien.”

“Maar de sterk gestegen rente zie je eigenlijk met name over het eerste halfjaar van 2022. Dat het echt opgelopen is met twee, tweeënhalve procent. Dat veroorzaakt nu toch wel echt het grootste deel van de problemen waarin Jan Modaal verstrikt raakt.”

Nederland

“Waar singles het toch wel echt kunnen vergeten zijn de grote steden. Als je kijkt naar steden als Den Haag, Amsterdam, Utrecht, daar is het aanbod nul. Rotterdam scoort iets hoger, maar daar is het aanbod van een half procent. Dat is dus eigenlijk niet noemenswaardig.”

“Tweeverdieners kunnen wel iets meer van het aanbod krijgen. Die zitten in Utrecht op 10 procent, Noord-Holland 13 procent en in Noord-Brabant op 14 procent van het aanbod. Daar zie je wel wat meer aanbod. In steden gaat het nog iets beter. In Den Haag zit je op 25 procent, Rotterdam 22 procent. Maar je ziet toch dat ook voor tweeverdieners dat het merendeel van de woningen in steden niet beschikbaar is.”

Hypotheekrente

“Op basis van de informatie die wij op dit moment hebben, zien we dat bij met name de langere rentevaste periodes de ergste stijging nu wel uit is. Sinds een maand zien we dat de geldverstrekkers de rente op met name de langere periodes ietsjes aan het verlagen zijn. Maar hoe dat na de toekomst en komende maanden eruit gaat zien, daar is geen pijl op te trekken.”

“We zien wel dat veel hypotheekaanbieders, stuk of veertig, waar wij ook zaken mee doen, daar zit veel concurrentie tussen. We verwachten dat in de komende tijd daar ook wel de rente zal stabiliseren.”

RJN hypotheek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie