Binnenland
NOS

Vluchtelingenwerk: hygiënenoodkreet inspectie Ter Apel had eerder gemoeten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingenwerk: hygiënenoodkreet inspectie Ter Apel had eerder gemoeten

Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd veel eerder had moeten waarschuwen voor de slechte hygiëne bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De organisatie snapt niet dat er nu pas wordt ingegrepen, omdat het er al weken onverantwoord vies is bij het aanmeldcentrum. Daardoor zouden volgens de inspectie infectieziektes kunnen uitbreken. "Ik ben er met enige regelmaat en het is daar ook gewoon vies, vuil en onverantwoord", zegt bestuursvoorzitter Frank Candel.

Theo Weterings, portefeuillehouder Asiel bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zegt dat hij dit standpunt van Vluchtelingenwerk "heel goed kan begrijpen". "Die situatie was zeker al weken slecht", zegt Weterings. "Dat is ook vanuit de Veiligheidsregio Groningen en ook door de gemeente Westerwolde meerdere malen aangegeven."

Honderden asielzoekers geëvacueerd

Gisteravond werden na de oproep van de inspectie honderden asielzoekers uit het aanmeldcentrum in Ter Apel geëvacueerd en naar andere locaties gebracht. De mensen zijn verplaatst naar plekken in Utrecht, Stadskanaal, Zuidbroek, Almere en Groningen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hoelang de overgeplaatste asielzoekers elders terechtkunnen, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van het COA gaat het in Stadskanaal en Zuidbroek om één nacht; op de andere plekken kunnen de asielzoekers langer blijven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie