Binnenland

Plan om hogere zorgpremie te voorkomen is 'hogere symboolpolitiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan om hogere zorgpremie te voorkomen is 'hogere symboolpolitiek'

[NOS] De gezamenlijke oppositie komt met een alternatief plan voor het eigen risico in de zorg. Het is een initiatief van GroenLinks, dat zegt dat een premiestijging kan worden voorkomen door een eenmalige verhoging van de rijksbijdrage.

De partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie willen volgend jaar het eigen risico op 385 euro houden en afzien van de verhoging naar 400 euro per jaar. Om dat te financieren, zou de premie met ongeveer een tientje per jaar extra moeten stijgen.

Symboolpolitiek

Politiek verslaggever Joost Vullings noemt het symboolpolitiek. "Het is een marginaal bedrag, dat niet veel uit zal maken. Het is gerommel in de marge."

'Dit is hogere symboolpolitiek'

"Het enige bijzondere is dat alle oppositiepartijen dit plan steunen. Het is in ieder geval goed voor de teambuilding van het aanstaande kabinet: zij hebben nu een gezamenlijke vijand: de gehele oppositie."

Morgenavond is er een Kamerdebat over de wetswijziging die daarvoor nodig is. GroenLinks dient dan met steun van de volledige toekomstige oppositie een voorstel in om te voorkomen dat het bevriezen van het eigen risico leidt tot extra verhoging van de zorgpremie.

Als het eigen risico volgend jaar gelijk blijft, zitten zorgverzekeraars met 150 miljoen euro aan niet voorziene extra kosten. De oppositie wil daarom dat de rijksbijdrage aan de verzekeraars voor een jaar omhoog gaat.

Plaagstoot

GL-Kamerlid Corinne Ellemeet zegt dat een op de vijf mensen de doktersrekening niet kan betalen. "Maar zorg is geen luxeproduct. Iedereen heeft recht op betaalbare zorg. Daarom ben ik er trots op dat de volledig oppositie dit voorstel steunt."

Politiek verslaggever Michiel Breedveld noemt het voorstel meer dan een politieke plaagstoot aan de formerende partijen. "Het plan is serieuzer, want het gaat de partijen erom de almaar stijgende zorgkosten voor met name de minima in de hand te houden."

De formerende partijen hebben nog niet op het plan gereageerd.

Ster advertentie
Ster advertentie