Binnenland

Woningcorporatie laat huurders jarenlang te veel betalen

foto: Google Streetviewfoto: Google Streetview
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningcorporatie laat huurders jarenlang te veel betalen

[AVROTROS] Mag een woningcorporatie huurders jarenlang te veel huur laten betalen? Het gebeurt in Noord-Brabant waar solidair omgegaan wordt met huurders die te weinig betalen. Huurders zijn ontevreden en worden opgeroepen protest aan te tekenen.

Woningcorporatie laat huurders jarenlang te veel betalen

Radar werd de afgelopen tijd benaderd door bewoners van De Vijverhof, een wooncomplex in het Noord-Brabantse Standdaarbuiten. Hoewel alle woningen in het complex gelijk zijn, betaalt de ene buurman tot wel honderd euro meer dan de andere buurman. Dat zorgt voor onbegrip in het complex waar de huurprijzen tussen de 616 en 712 euro liggen voor identieke woningen.

Honderd euro verschil in huurprijs

Piet Beuzenberg is zo'n bewoner van De Vijverhof en hij woont al vier jaar in het complex met zijn partner. Hij heeft een tijdje geleden zijn huurprijs vergeleken met andere bewoners en constateerde dat er grote verschillen zijn. "Wij betalen 688 euro per maand, terwijl andere mensen maar 616,85 euro betalen. Er is zelfs iemand die 720 euro betaalde, maar dat is inmiddels bijgesteld naar 712 euro." Beuzenberg snapt niet waar de verschillen vandaan komen.

'Onfatsoenlijk'

Daarom belt Piet met woningcorporatie Woonkwartier. Hij krijgt nul op het rekest na meerdere keren bellen. Ook klaagt hij dat gewoon de hoorn erop wordt gegooid en dat overkomt zijn buren ook die bellen met dezelfde vraag. "Onfatsoenlijk is dat. Volgens mij weten ze precies hoe het zit en dat er een probleem is." Piet zegt dat na een fusie Woonkwartier zo groot is geworden dat de bureaucratie ervoor zorgt dat ze zelf niets meer kunnen aanpassen.

70% van de maximale huur

"Het prijsverschil heeft te maken met het moment dat mensen in het complex zijn komen te wonen", zegt directeur-bestuurder Ruud van den Boom van Woonkwartier. "De afgelopen jaren hebben onze voorgangers verschillende tarieven gebruikt en daardoor zitten er verschillen tussen de maandelijkse huurprijzen." Woonkwartier heeft begin 2017 nieuw beleid ingevoerd dat bewoners maximaal 70% van de maximale huur gaan betalen. Dat betekent voor Piet Beuzenberg dat hij een bedrag tussen de 573 en 602 euro gaat betalen, een flinke verlaging van de 688 euro die hij nu maandelijks betaalt. Van den Boom zegt dat de exacte hoogte afhangt van de situatie van de bewoner, zoals de ligging van de woning en of hij samenwoont of niet.

Streefhuur

Door het nieuwe beleid van Woonkwartier om te werken met 'streefhuur', waarbij er dus niet meer dan 70% van de maximale huurprijs voor sociale huur wordt berekend, zijn unieke situaties ontstaan waarbij sommige bewoners te weinig en sommige bewoners te veel betalen. Aangezien de woningen in De Vijverhof sociale huurwoningen zijn, mogen die per maand dus ook nooit meer dan 710,68 euro (op basis van de kale huur) kosten. Woonkwartier geeft toe dat in het complex op dit moment tien van de twaalf mensen meer dan de 'streefhuur' betalen. Woonkwartier gaat dus de huurprijzen aanpassen, maar dat gaat nog jaren duren.

Waarom niet direct huurprijzen aanpassen?

Mensen die nu te veel huur betalen hebben de meeste pech, want Woonkwartier gaat niet per direct de huurprijzen verlagen naar die 70%. Daarnaast wordt voor mensen die nu een lage huurprijs hebben, de huur niet direct verhoogd naar de hoogte van de streefhuur. Woonkwartier zegt daarover het volgende: "Dat is financieel niet verantwoord, dat zouden we dan voor al onze huurwoningen moeten doen. Geleidelijk krijgen we dit wel voor elkaar" en vult aan dat "dat geleidelijk gaat en jaren duurt." Met andere woorden: mensen die nu te veel betalen, moeten nog jarenlang solidair zijn met mensen die te weinig betalen.

Mag je jarenlang te veel betalen?

"Ja, dat mag", aldus Caspar Janssens, advocaat bij Kneppelhout & Korthals Advocaten. Janssens vraagt zich wel af of je dit moreel kan verkopen aan de bewoners. "Het is begrijpelijk dat de woningcorporatie ieder jaar door deze methode inkomsten wil genereren, maar daar heb je als individuele bewoner boven de 70%-regel niks aan. Dan moet je gewoon betalen." Zolang Woonkwartier maar niet meer vraagt dan de zogenaamde liberalisatiegrens van 710,68 euro per maand is het dus toegestaan om de komende jaren de huur kunstmatig hoog te houden.

Wat kan je doen?

Teken protest aan bij de woningcorporatie. "Nieuwe bewoners die in het pand komen, kunnen wel direct gebruik maken van de 70%-regel." Niet helemaal eerlijk dus. Janssens zegt dat de goedkoopste oplossing voor Beuzenberg zou zijn om de huur op te zeggen en de volgende dag een nieuw contract te tekenen. "Dan gaan ze in één klap naar beneden."

Herken je dit en is er in jouw wooncomplex eenzelfde situatie gaande? Maak dan gebruik van onderstaande voorbeeldbrief die je kunt sturen naar jouw woningcorporatie.

Geachte [vul hier een naam in],

Ik ben huurder van het appartement aan [adres, huisnummer] te [woonplaats], waarvoor ik een maandelijkse huur van € [bedrag] exclusief servicekosten betaal.

Ik heb begrepen dat de huurprijs die u hanteert voor de verhuur van identieke appartementen € [bedrag] bedraagt. Dat betekent dat ik maandelijks € [bedrag] te veel huur betaal. U heeft mij meegedeeld dat de huurprijs gefaseerd naar de richtprijs zal worden bijgesteld, hetgeen nog jaren kan duren.

Ik ben het niet eens met deze gang van zaken, omdat ik op deze manier gedurende een jarenlange periode onnodig meer huur betaal dan de standaardhuurprijs die u voor identieke appartementen heeft vastgesteld. Dit is niet alleen in strijd met de sociale en maatschappelijke betrokkenheid die u als organisatie voorstaat, maar ook met de redelijkheid en billijkheid die u jegens uw huurders in acht heeft te nemen. Ik verzoek u dan ook de huurprijs voor het door mij gehuurde appartement met ingang van heden te bepalen op € [bedrag].

Indien ik niet binnen twee weken na heden schriftelijke bevestiging van de nieuwe huurprijs heb gekregen acht ik mij vrij in rechte een lagere huurprijs af te dwingen. Ik vertrouw er echter op dat het zover niet zal hoeven komen.

Met vriendelijke groeten,

[naam]

[persoonlijke gegevens]

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie