Binnenland
KRO-NCRV

Schattig al die corona-puppy's, maar er is een keerzijde

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Schattig al die corona-puppy's, maar er is een keerzijde

Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers ziet bij het uitlaten van haar hond overal puppy's. Veel mensen hebben de coronacrisis aangegrepen om toch eindelijk die hond te nemen. Maar wat als alles weer 'normaal' is? Wat zijn de gevolgen? Deze week onderzoekt ze het fenomeen 'coronahond'.

Allereerst de vraag: zijn er inderdaad meer mensen die een hond willen sinds de eerste lockdown? De Labrador-vereniging - nog steeds het populairste ras in Nederland - wordt overspoeld. "We krijgen vier tot vijf keer zoveel aanvragen."

Ook bij de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van rashondenverenigingen, is het erg druk. "We krijgen terug van de rasverenigingen dat de vraag naar puppy's verdubbeld is. Voor corona was de wachtlijst een paar maanden, nu soms een jaar."

Verhalen van Spraakmakers: het fenomeen 'de coronahond' - deel 1

Fokkers krijgen meer aanvragen dan dat ze hondjes hebben. Dat betekent dat de sector ook mensen aantrekt die het niet al te nauw nemen met dierenwelzijn en wetgeving. Dat baart zowel de hobbyfokkers als de beroepsmatige fokkers zorgen.

"Zoals bij alles in het leven zorgt meer vraag dan aanbod voor criminaliteit." Jarenlang was de illegale handel in honden sterk afgenomen, vertelt dierenarts Fred van der Kolk, maar die komt nu weer op.

Verhalen van Spraakmakers: het fenomeen 'de coronahond' - deel 2

De dierenasiels zijn door corona leger dan ooit. Dat zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming in Spraakmakers. In 2020 zijn door de organisatie meer dan 30 procent meer adopties gedaan. Sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar, vinden zelfs dieren die normaal gesproken niet populair zijn, tóch een baasje.

Via de website ikzoekbaas koppelt de Dierenbescherming honden, katten en andere huisdieren aan potentiële nieuwe baasjes. "Momenteel staan er nog zo’n 380 dieren op. Normaal is dat vier keer zoveel." Ook het Dierentehuis Lelystad heeft minder dieren sinds het begin van de coronacrisis, zegt manager Lesley van Alfen. Maar weten mensen wel wat het betekent om voor een hond te zorgen?

Verhalen van Spraakmakers: het fenomeen 'de coronahond' - deel 3

Veel kenners vrezen, dat als wij weer allemaal op ons werk zitten, de honden worden gedumpt in het asiel. Daarom moeten de nieuwe baasje daar in de training van hun pup al aan werken. Ook de familie Heerkens, die sinds een half jaar is uitgebreid met Labradoodle Does.

Verhalen van Spraakmakers: het fenomeen 'de coronahond' - deel 4

Omdat steeds meer mensen een huisdier nemen, gaat het goed met de dierenwinkels en -speciaalzaken. Schilo van Loggem importeert dierverzorgingsproducten en kan bijna niet meer aan de vraag voldoen. Hij denkt niet dat deze 'babyboom' van huisdieren, tijdelijk is. "Door covid zijn zo veel huisdieren aangeschaft, daar kan onze industrie nog tien jaar op door."

SP - repo

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie