Binnenland
BNNVARA

Nergens wordt zo fijnmazig stikstof gemeten als in Zuid-Oost Groningen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nergens wordt zo fijnmazig stikstof gemeten als in Zuid-Oost Groningen

Het kleinste Natura2000-gebied van Nederland, het Lieftinghsbroek te Groningen, staat onder druk. Door verdroging, maar ook zeker door stikstof. In de pilot 'Maatwerk is Meetwerk' wordt de komende tijd het natuurgebied en haar directe omgeving intensief onderzocht. Op geen andere plek wordt zo fijnmazig in kaart gebracht waar stikstof vandaan komt en nog misschien nog wel belangrijker, waar het neerslaat. Vroege Vogels is ter plaatse in Zuid-Oost Groningen.

Oud bos onder druk

Het Lieftinghsbroek is stokoud. "Het gebied is al bekend van beschrijvingen uit eind 15e eeuw", weet ecoloog Henk Hut. Kenmerkend voor het Lieftinghsbroek is moerasbos met af en toe een graslandje. Op het oog een aantrekkelijk en gezond gebied, maar Hut zag het de afgelopen jaren mede door stikstof verslechteren: "Helaas moeten we zeggen dat we het bos, maar vooral ook de graslanden sterk hebben zien verzuren."

Fijnmazige manier van stikstof meten

In het Lieftinghsbroek en in een straal van drie kilometer daaromheen staat sinds dit voorjaar verspreid over het landschap stikstof-meetapparatuur. Daarnaast noteren boeren precies de activiteiten die van invloed kunnen zijn op de stikstofgehaltes, zoals het uitrijden van mest. Zo kan op kleine schaal bepaald worden waar de stikstof in het Lieftinghsbroek vandaan komt, maar ook welke factoren daar verder een rol bij spelen. Hiermee moet het voor boeren inzichtelijk worden wat ze precies kunnen doen om stikstofneerslag in het Lieftinghsbroek te verminderen.

Uitrollen over Nederland?

Stikstofproblematiek speelt natuurlijk landelijk. Of deze fijnmazige manier van meten straks in heel Nederland toe te passen is? Volgens Peter Laloli van TNO is dit waarschijnlijk te arbeidsintensief. Aike Kuper, vertegenwoordiger van het LTO, vertelt dat dit ook niet het doel is van dit project: "We hoeven straks echt niet overal te meten, maar wat we hier geleerd hebben kunnen we wel gebruiken. Dat is het belangrijkste."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie