Politiek
EO

VVD moet flink inleveren op stikstof en Spreidingswet: 'Je hebt je tot de actualiteit te verhouden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD moet flink inleveren op stikstof en Spreidingswet: 'Je hebt je tot de actualiteit te verhouden'

Het stikstofbeleid op de schop, het intrekken van de Spreidingswet: met lede ogen zien demissionair minister Christianne van der Wal en staatssecretaris Eric van der Burg het beleid waar ze de afgelopen jaren zo hard voor geknokt hebben, in de prullenbak verdwijnen bij het nieuwe coalitieakkoord. “Ik begrijp dat het moeilijk is, maar politiek is een hard vak en de actualiteit kan veranderen”, zegt Sophie Hermans, tweede onderhandelaar namens de VVD, in Dit is de Dag (EO).

Mona Keijzer (BBB) en Sophie Hermans (VVD) over regeerakkoord

Hermans begrijpt de pijn van Van der Wal en van de Burg: "Ik begrijp dat het moeilijk is. Het zijn mensen die hier de afgelopen twee en een half jaar elke dag hard aan hebben gewerkt, met ziel en zaligheid."

Nu moeten ze 180 graden draaien: "Dan is het in de politiek zo, als er een andere verkiezingsuitslag is en je in een andere samenwerking komt, dat je tot andere keuzes komt."

Van der Wal en Van den Burg zijn liberalen in hart en nieren en staan achter het hele akkoord, zegt Hermans: "Als hele fractie gaan we er keihard ons best voor doen om dit in de praktijk te brengen."

Totaalplaatje belangrijk

Politiek is soms een hard vak, zegt Hermans. "Het is de realiteit dat de actualiteit kan veranderen. Dan heb je daartoe te verhouden. Ik kan dan mokkend in een hoekje gaan zitten met mijn armen over elkaar, of ik kan gewoon mijn mouwen opstropen."

Had de VVD geen hardere grens moeten stellen op deze onderwerpen? "Als je ergens aan tafel gaat zitten, ga je onderhandelen om eruit te komen. Maar je zegt niet ja tegen elke prijs. We hebben onze basisprincipes en daar hebben we voor gestreden. Uiteindelijk maak je de afweging om tegen alles bij elkaar volmondig ja te zeggen. Want een heel aantal elementen, zoals het klimaatbeleid en het investeren in internationale veiligheid, daar gaan we mee door."

Plasterk premier?

Al dagen gonst de naam van Ronald Plasterk door Den Haag als potentiële premier. Moet hij de nieuwe premier worden? "Ik ken hem al heel goed en heel lang", zegt Mona Keijzer, die onderhandelde namens BBB. "En ik kan prima met hem opschieten." Voor Hermans geldt hetzelfde, aldus de VVD’er. "We gaan zien hoe de invulling van het kabinet eruit gaat zien."

Ster advertentie
Ster advertentie