Binnenland
MAX

Wat zegt de lichaamstaal van onze nieuwe ministers tijdens de bordesfoto?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zegt de lichaamstaal van onze nieuwe ministers tijdens de bordesfoto?

Aan je stropdas frunniken, je jurk recht trekken of in je handen wrijven. Dat zijn allemaal signalen van spanning. Lichaamstaaldeskundige Henry van den Bogert zag ze veelvuldig terug tijdens de bordesfoto van het nieuwe kabinet bij Paleis Noordeinde. In Villa vdB deelt Van den Bogert zijn observaties over de lichaamstaal van de nieuwe ministersploeg.

“Ik zag een mooie tweedeling tussen ministers die al langer gewend zijn om dit soort dingen te doen en de nieuwe ministers die er staan. Die laatsten zijn nog wat onwennig en daar is toch wat meer spanning zichtbaar”, vertelt Van den Bogert over het fotomoment. Toch kon zelfs premier Rutte enig ongemak niet verhullen. “Op het moment dat iedereen naar buiten komt zie je Rutte met zijn vingers spelen. Dat noemen wij self-soothing signalen. Dat zijn signalen waarmee je je jezelf geruststelt, omdat je spanning voelt. Dat doet hij ook op het moment dat hij zijn jasje aanraakt of wanneer hij met de rand van zijn jasje gaat spelen. Dat is niet functioneel. Dat zijn regulerende signalen om stress weg te werken.”

Wat ook opvalt is dat veel ministers met de handen gevouwen op de foto gaan. “Als je de handen in elkaar vouwt is het minder zichtbaar dat je met je vingers speelt of uit ongemak in je handen gaat wrijven. Dus die gevouwen handen zijn een manier om spanning minder te laten zien.”

Wopke Hoekstra viel met zijn rode stropdas in het bijzonder op. “Misschien is het wel een licht statement van: ik wil gezien worden. Je ziet het ook in de houding van Hoekstra. Hij staat wat steviger en heeft op de foto zijn voeten breder uit elkaar dan de meeste ministers. Hugo de Jonge heeft dat overigens ook. Maar dat zijn natuurlijk ook doorgewinterde politici.”

foto: ANP

De bordesfoto van het nieuwe kabinet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie