Binnenland
BNNVARA

Hoe lok je meeuwen naar een andere plek? Met een meeuwenhub!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lok je meeuwen naar een andere plek? Met een meeuwenhub!

Vanwege de toename van roofdieren kiezen steeds meer meeuwen veilige daken als broedplek. Niet iedereen is hier blij mee. In Vroege Vogels vertellen industrieel ontwerper Joanna van der Leun en ecoloog Roland Jan Buijs over hun innovatieve 'nestkast'. Hiermee proberen zij de meeuwen naar een andere plek te lokken.

Door deze nestkast minder meeuwenoverlast

Meeuwenhub met broedplaat en schaduwplekken

Die nestkast, of 'meeuwenhub' zoals Van der Leun hem heeft gedoopt, bestaat uit een platformpje waar grind op wordt gelegd, zodat zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen en misschien ook stormmeeuwen op een min of meer natuurlijk bedje kunnen broeden. Ze zitten daarbij ook nog eens een beetje uit de wind.

Daarnaast heeft de hub aan twee andere zijden een soort 'veranda', waar de kuikens in de zomer kunnen schuilen voor de zon. "Het kan op zo'n dak bloedheet worden", weet ecoloog Buijs. "Op andere daken zien we ook vaak dat de kuikens op een kluitje achter de schaduw van bijvoorbeeld een rookkanaal kruipen. Deze afdakjes zouden ze dus wel eens kunnen waarderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roepert en poepert

De hubs worden dit jaar in een eerste proef uitgeprobeerd. Daarvoor kregen de onderzoekers toestemming van een bedrijf in Vlissingen om een hele serie kasten te plaatsen. Buijs: "Het bedrijf had daar ook wel belang bij. Als we de meeuwen met deze hubs naar dit 'gedoogdak' kunnen lokken, gaan ze hopelijk minder op andere daken zitten waar de werknemers van het bedrijf er vaker last van hebben. Broedende meeuwen kunnen erg territoriaal zijn. Met hun 'roepert en hun poepert' verdedigen ze hun nest en hun kuikens tegen indringers."

Niet erg 'Delfts'

Industrieel ontwerper Van der Leun is erg enthousiast over het onderzoek. "Ik ben ermee gestart voor mijn afstudeeronderzoek. Ik moest als Delftse student ineens allemaal artikelen gaan lezen over het broedgedrag van meeuwen. Mijn begeleiders keken daar wel van op ja. Maar als deze proef slaagt zou ik het wel heel tof vinden om deze kast in productie te nemen en hem op veel meer daken te plaatsen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie