Binnenland
BNNVARA

Hoe vliegen meeuwen rondom windturbines? Zenderonderzoek brengt het in kaart

foto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vliegen meeuwen rondom windturbines? Zenderonderzoek brengt het in kaart

Veertig zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen zijn voorzien van zenders om hun gedrag rond windturbines te observeren. Dit onderzoek heeft als doel te voorspellen wanneer de kans op aanvaringen het grootst is. Verslaggever Gert Elberts van Vroege Vogels volgt de onderzoekers in hun missie om het stilstandbeleid van windmolens verder te verfijnen en zo een veilige omgeving voor de meeuwen te creëren.

meeuwen ( 26-05-24)

foto: Inge van Dijck

Onderzoekers Ruben Fijn (l) en Cas Eikenaar brengen een zender aan bij een zilvermeeuw

Stilstandbeleid windmolens finetunen

Hoeveel meeuwen jaarlijks sneuvelen door een collisie met een windturbine is niet bekend. “Maar elke meeuw is er één te veel”, vertelt Luc Hoogenstein, ecoloog bij Eneco. “Tijdens het broedseizoen worden de molens al tijdens het begin van de ochtend en het eind van de dag stilgezet, omdat dan de meeste trek plaatsvindt.”

Onbekend is vooralsnog hoe meeuwen zich gedragen dichtbij windturbines. “Dat kan van verschillende variabelen afhangen, denk aan wind, neerslag, bewolking en temperatuur. Als we daar meer informatie over hebben, kunnen we het stilstandbeleid gaan finetunen.” Als bijvoorbeeld blijkt dat tijdens neerslag meeuwen dichterbij windturbines vliegen, kan ervoor worden gekozen om ook dan de molens stil te zetten.

Precies geplaatst rugzakje

Aan meeuwenonderzoeker Roland-Jan Buijs van Buijs Eco Consult de taak de meeuwen te vangen. Dat gebeurt met behulp van een vangkooi die boven op het nest wordt geplaatst. “Dat doen we pas als de meeuw al een tijdje broedt. Dan hebben ze een hele sterke binding met het nest en is de kans minimaal dat ze de eieren in de steek laten.”

Vervolgens brengt zeevogelbioloog Ruben Fijn van Waardenburg Ecology met chirurgische precisie de zender aan. “Hij moet precies op maat gemaakt worden. Dat is altijd een secuur werkje.” De zender is een klein kastje met zonnecollectoren dat twee keer per dag alle informatie naar de onderzoekers zendt. Het wordt op de rug van de vogel aangebracht met twee bandjes: “Het is eigenlijk een soort rugtasje”.

Belangrijke informatie

Alhoewel de onderzoekers met alle voorzichtigheid te werk gaan, blijft het natuurlijk een heftige ingreep voor de vogel. Fijn: “Voor zichzelf heeft de meeuw pech, maar voor de soort in het algemeen levert die heel veel nuttige informatie op. Daarmee kunnen we hopelijk bijdragen aan een betere bescherming van deze vogels.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie