Binnenland
NOS

Nederland gaat verder met het prikken van AstraZeneca

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland gaat verder met het prikken van AstraZeneca

Nederland gaat weer door met het prikken van het AstraZeneca-vaccin. Vorige week werd het inenten in meerdere landen stilgelegd, omdat er meldingen waren over trombose na het vaccineren. De Europese toezichthouder EMA heeft de meldingen onderzocht en concludeerde gisteren al dat het vaccin veilig is.

Video niet beschikbaar

Het betekent dat de GGD's en de huisartsen alle ruim 200.000 afgezegde afspraken opnieuw mag in gaan plannen. Daarom zal er ook niet direct vandaag opnieuw geprikt gaan worden, de afspraken zullen eerst opnieuw gepland moeten worden. "Mensen moeten opnieuw opgebeld worden, daarnaast is het voor bijvoorbeeld huisartsen in Utrecht en Flevoland nog niet duidelijk wanneer de vaccins geleverd worden", vertelt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging in het NOS Radio 1 Journaal.

Ondanks de ophef over het vaccin is het niet zo dat de huisartsen worden overspoeld met vragen over het vaccin volgens Kalsbeek. "Ik denk dat het wel redelijk duidelijk is bij mensen. Er is natuurlijk mogelijk sprake van bijwerkingen bij het vaccin", gaat Kalsbeek verder. Wel roept ze op om vooral niet zelf te bellen voor een afspraak, het werkt namelijk alleen maar vertragend. "Het wordt een zaak van rustig afwachten. Het zal keurig voor elkaar worden gebracht", aldus Kalsbeek.

Zorgpersoneel kan rekenen op sms'jes

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD, hoopt ook dat het zorgpersoneel weer snel geprikt kan worden. In de zorg gaat het om zo'n 43.000 afspraken die gemaakt moeten worden, voornamelijk bestaande uit zorgpersoneel. "Woensdag 24 maart zal er weer geprikt gaan worden door ons. Morgen gaan we beginnen met het sturen van sms’jes en gaan we mensen uitnodigen om zich te melden voor een nieuwe afspraak", vertelt De Gouw.

De hoop is dan ook dat de achterstand snel zal worden ingelopen. Het is echter opvallend dat het zorgpersoneel niet zelf gebeld kan worden, maar dat er juist is gekozen voor een sms'je. "We kunnen ze niet bellen omdat de callcenters in het kader van privacy niet beschikken over de BSN-nummers. Er zal daarom een controle moeten worden uitgevoerd."

RJN Vaccins

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie