Binnenland
BNNVARA

Groningers zijn, na jaren van beloftes, toe aan daden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningers zijn, na jaren van beloftes, toe aan daden

De nieuwe Nationaal Coördinator Groningen Regina Bouius schreef afgelopen week een open brief aan de Groningers. Het is haar taak om ervoor te zorgen dat alle aardbevingsschades worden opgelost. En zij belooft in die brief daarin dat vastgelopen dossiers worden vlot getrokken. Maar, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman in De Nieuws BV, "Groningers zijn, na jaren van beloftes, toe aan daden."

Hannah Venhuizen woont in Ten Post, een dorp in de provincie Groningen, middenin het aardbevingsgebied. Volgens berekeningen is haar woning niet bestand is tegen een aardbeving van meer dan vijf op de schaal van Richter. Bovendien is in 2018 al bepaald dat haar woning herbouwd moet worden. Maar inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en er is nog altijd niets aan de woning van Venhuizen gebeurd.

Geen kinderkamers

Het heeft enorme impact op haar en haar gezin. "Je probeert er wel sterk in te zijn, dat gaat op zich goed", zegt Venuizen. "Dagelijks zijn we ermee bezig. Iedereen die bij ons thuis komt, als je bij een verjaardag bent, dan heb je het erover terwijl je daar helemaal geen zin in hebt. Op zondagavond zit ik weer mailtjes te sturen omdat dingen niet goed gaan, die niet beantwoord worden. Daar maak je je boos over."

In de tussentijd heeft Venhuizen twee kinderen gekregen, waar zij geen kinderkamers voor heeft ingericht. "Alleen al onze toekomstdroom, onze visies: je hoeft niets aan je tuin te doen want, het heeft geen zin. Het gaat straks allemaal weg", aldus Venhuizen. Haar leven staat continu op de rem, en schot in de zaak is er niet.

Bureaucratisch gedrocht

Op vrijdagmiddag 23 december werd opnieuw een vertraging aangekondigd. Dus woont Venhuizen nog langer met haar gezin in de onveilige woning. Een woning die verslechtert door achterstallig onderhoud, omdat de woning allang herbouwd zou moeten zijn. Een groep bewoners uit Ten Post schreef daarom een brandbrief aan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), want zij zijn ten einde raad.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman zet zich al jaren in voor gedupeerde Groningers. "Mijn telefoon en mailbox stromen vol met verhalen van gedupeerden die na al die jaren nog steeds helemaal vastlopen in een bureaucratisch gedrocht."

Geen beloftes maar daden

In 2014 beloofde minister Kamps dat hij 3000 woningen zou laten versterken. "Op dit moment zijn er nog niet eens 3000 woningen klaar", zegt Beckerman. Oftewel: heeft het nog wel zin om beloftes te maken? "Ik ga niet snel dingen beloven, het zijn kleine stapjes", zegt Regina Bouius, de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen (NCG). "Het proces is heel ingewikkeld gemaakt. Wat ik zeker wil doen is de mensen die betrokken zijn, zoals Hannah, die allemaal tegelijkertijd aan tafel zetten. En dat is niet altijd gebeurd."

Groningers zijn, na al die jaren van beloftes, toe aan daden, zegt Beckerman. Het komt dus ook niet als verrassing dat Venhuizen geen vertrouwen heeft in de voornemens van het NCG. "Ik zou heel graag heel snel mijn nieuwe woning willen zien. Want, een snelle berekening leert dat dit nog twee jaar duurt, en dan zit ik al een decennium erop te wachten. Dus dat moet als eerste: het veilige huis moet komen."

Bouius belooft daarop om Venhuizen te helpen, zowel bij het nagaan hoe de communicatie met het NCG is verlopen, als hoe zij Venhuizen en de andere bewoners in Ten Post kan helpen. Over een week of twee belt De Nieuws BV opnieuw met Venhuizen of dit is gebeurd.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie