Naar homepage
Binnenland

Sexting is heel normaal
AVROTROS

foto: Vrouw neemt selfiefoto: Vrouw neemt selfie
  1. Nieuwschevron right
  2. Sexting is heel normaal

'Doe het niet’, naaktfoto’s van jezelf maken en versturen naar je vriend(innet)je. Dat is de boodschap in een Rotterdamse campagne tegen sexting. Een verkeerde boodschap, vindt dr. Annemarie van Oosten, expert op het gebied van jongeren en selfies.

"Er wordt met een vingertje gezwaaid naar jongeren van doe dat nou niet, maar tegelijkertijd worden ze gebombardeerd met seksuele berichten in de media. En dan vinden we het heel raar als jongeren daar zelf online ook iets mee gaan doen,” zegt de gedragswetenschapper van de UvA. Niet het maken en sturen van blootfoto’s is volgens Van Oosten het probleem: het is het doorsturen van de foto’s. "Daar moet de discussie over gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een naaktfoto van jezelf naar een ander versturen is een normale reactie van jongeren, vindt Van Oosten. Jongeren zitten middenin hun seksuele ontwikkeling, ze zijn hun identiteit aan het ontwikkelen. “En opeens is er die mogelijkheid om zo’n foto van jezelf te sturen, ik snap dat wel.” Het rommelen op zolder van vroeger is nu sexting geworden.

Bewustwording

Er wordt te veel gefocust op hoe dom het wel niet is een naaktfoto te versturen via het internet, vindt Van Oosten. "Wat zijn je grenzen, waar sta je wel en niet achter, en hoe respecteer je andermans grenzen: daar hebben we het nu helemaal niet over." Jongeren denken vaak makkelijk over het doorsturen van blootfoto’s, zien het als een lolletje. "Bewustwording kan een hoop doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie