Binnenland
AVROTROS

Nederlanders zijn zeer tevreden over hun relatie, het seksleven valt wel tegen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders zijn zeer tevreden over hun relatie, het seksleven valt wel tegen

Nederlanders zijn "verbazingwekkend" gelukkig in hun relatie. Uit een onderzoek van prof. dr. Esther Kluwer blijkt dat Nederlanders hun relatie gemiddeld een 8.1 geven. "Er zaten natuurlijk ook onvoldoendes bij", zegt Kluwer in dr Kelder en Co.

Dr Kelder heeft zo zijn twijfels bij de positieve uitkomsten van het onderzoek en vraagt zich derhalve af of mensen zo'n enquête wel eerlijk invullen. "Dat is altijd de vraag, maar we vinden dit resultaat wel terug in meerdere onderzoeken. Ook stappen sommige mensen uit ongelukkige relaties, dus die worden niet meegenomen in het onderzoek."

Seksleven een 6.7

Daarnaast vraagt dr Kelder zich af hoe het seksleven van de Nederlanders ervoor staat. Op dit gebied zijn de cijfers een stuk minder florissant. Nederlanders geven hun seksleven gemiddeld een 6.7, waarbij een kwart van de Nederlanders hun seksleven zelfs een onvoldoende geeft.

Tevredenheid is vooral belangrijk, niet de frequentie. Dr Kelder: "Je leest weleens dat mannen meer willen en vrouwen betere seks." Kluwer zegt dat deze uitspraak een platitude is.

Fysiek contact belangrijk

De professor wil nog wel even kwijt dat fysiek contact erg belangrijk is in een relatie. Dan doelt ze ook op knuffelen en zoenen. "We kunnen er lacherig over doen, maar het is heel belangrijk voor onze stress- en emotieregulatie. Het is letterlijk goed voor je om fysiek contact te hebben."

Beluister hier de hele uitzending: https://www.nporadio1.nl/uitze...

Of luister de Jortcast in een van de vele podcastapps.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie