Binnenland
BNNVARA

Wat tien jaar Tinder met ons liefdesleven deed

foto: Maker: PM Images | Bronvermelding: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat tien jaar Tinder met ons liefdesleven deed

Swipen, een 'match' krijgen of zelfs een 'tinderduim.' Nu datingapp Tinder tien jaar is uitgerold in Nederland, hoort het bij ons vaste vocabulaire. Naast onze woordenschat hebben apps als deze ook ons liefdesleven blijvend veranderd. In Vroeg! schoof datingcoach Denise Janmaat aan om die veranderingen te bespreken.

Vroeg! - Tien jaar Tinder

Van datingsite naar trouwkaart

Veertien jaar voor de lancering van Tinder, in 1998, begon Janmaat de allereerste datingsite van Nederland. Van swipen en matchen was destijds nog geen sprake: ''Mensen stuurden hun foto's met de post naar ons op. Wij scanden die in en voegden ze daarna toe aan hun profiel.'' Tegenwoordig heeft de helft van de koppels de partner online gevonden, wat er voor gezorgd heeft dat het stigma van het online daten af is. ''Vroeger heerste het beeld dat het vooral de eenzame mensen waren die zichzelf aanmelden voor een datingsite", herinnert Janmaat zich, ''tegenwoordig zie je op veel trouwkaarten de app staan waar het stel elkaar ontmoet heeft."

'Er liggen nog altijd genoeg kansen'

Desondanks ziet Janmaat wel grote verschillen in de manier waarop stellen elkaar nu (niet meer) ontmoeten. ''Vroeger ging dat nog wel eens bij het wijnschap van de supermarkt. Nu sta je daar toch vaker met je oortjes in en muziek op, omdat de manier om de liefde te vinden letterlijk in je broekzak zit. Er liggen nog altijd genoeg kansen, maar we moeten ze wel willen zien met elkaar."

Gras blijft groener

Een swipe, een match, een date. Van de eerste indruk naar eerste date hoeft niet lang te duren. Dit heeft de manier van contact leggen enorm veranderd, ziet Janmaat. "Relaties zijn hierom inwisselbaarder geworden. Het gras is altijd groener bij de ander, met wie je door die apps erg gemakkelijk contact kan krijgen." Janmaat raadt daarom aan 'een project' van het online zoeken te maken: "Dat klinkt misschien niet zo romantisch, maar als ik een baan zoek zal ik me online ook zo goed mogelijk presenteren en een helder beeld vormen van waar ik naar op zoek ben. Waarom doen we dat niet met de liefde?"

Date-tips

Tegenwoordig is Janmaat datingcoach. Haar laatste tip voor de zoekende single die op een eerste date gaan: ''Bereid het goed voor, alsof het een sollicitatiegesprek is. Wees geinteresseerd, wees jezelf en weet goed waar je naar op zoek bent. Blijf door het grote woud van wat mogelijk is rustig op zoek naar wat voor jou het beste is.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie