Binnenland
BNNVARA

Nieuwe waterkeversoort kan tien weken onderwater blijven

foto: Tim Faasen - Ecologica.eufoto: Tim Faasen - Ecologica.eu
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe waterkeversoort kan tien weken onderwater blijven

Waarschijnlijk heb je nog nooit bewust een waterkevers gezien, maar er leven meer dan 400 soorten in de Nederlandse wateren. En sinds vandaag is er zelfs officieel een nieuwe waterkeversoort bij: de Hydroglyphus hamulatus. Deze kever is de vondst van het jaar in waterkeverland en heeft zelfs nog geen officiële Nederlandse naam. Hydrobioloog Rob Heusinkveld vertelt in Vroege Vogels hoe hij deze nieuwe waterkeversoort ontdekte:

Natuur en recreatie

Nog nooit was deze waterkever in Nederland aangetroffen en plots dook het insect op in de drukke recreatieplas Bussloo. De soort lijkt zich er prima te handhaven ondanks de droogte in 2018 en het daarmee samenhangende drukke badseizoen. Een mooi voorbeeld van hoe natuur en recreatie goed samen kunnen gaan.

Het gaat om een klein kevertje van 1.7 tot 1.8 mm groot met een heel bijzondere eigenschap. In tegenstelling tot de meeste andere soorten waterkevers, kan deze waterkever langdurig onder water blijven. Als de zuurstofhuishouding goed is, hoeft hij niet of nauwelijks naar het wateroppervlak om adem te halen. Uit onderzoekt blijkt dat de kever tien weken onder water kan blijven zonder adem halen.


Hydroglyphus hamulatus - fotograaf Tim Faasen, Ecologica

Bijzondere vondst

De vinder, Rob Heusinkveld, is hydrobioloog bij het onderzoeksbureau Aqualysis en wist meteen dat er iets bijzonders in zijn watermonster zat. Om zeker te weten dat het hier om een unieke vondst ging, trok Rob Heusinkveld met enkele experts op het gebied van (water)kevers het veld in. Tijdens het veldbezoek werden tientallen exemplaren van de Hydroglyphus hamulatus gevangen. Alle exemplaren werden aangetroffen in het open water vanaf een halve meter diepte en dieper.

Waar komt de waterkeversoort vandaan?

De soort is binnen Europa zelfs vrij zeldzaam en er is maar weinig informatie over te vinden. De enige bekende Duitse vindplaats is tevens de dichtstbijzijnde en ligt tegen de landsgrens met Denemarken aan. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de soort vanuit Denemarken of Polen naar Nederland is komen vliegen.

Het kan natuurlijk zijn dat de soort een groter verspreidingsgebied heeft dan bekend is of dat de soort is meegelift met andere dieren, bijvoorbeeld tussen veren van watervogels. Ook kan de soort (onbedoeld) door menselijke activiteiten hier terecht zijn gekomen.

Kortom er zijn nog vragen genoeg rond deze voor Nederland nieuwe waterkeversoort.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie