Binnenland
KRO-NCRV

Historicus: 'Ik geloof niet dat prins Bernhard een overtuigde nazi was'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historicus: 'Ik geloof niet dat prins Bernhard een overtuigde nazi was'

"Ik geloof niet dat Bernhard een overtuigde nazi was. Hij is volgens mij altijd een opportunist geweest, die keek waar zijn beste kansen lagen", zegt historicus Robin te Slaa bij Spraakmakers.

"Na de machtsovername van de nazi’s was een partijlidmaatschap handig om carrière te kunnen maken", zegt Te Slaa. Vereist was het niet, hoewel de prins dat wel beweerd heeft. "Hij is daar enigszins dubbelzinnig over geweest. Hij zei dat het nodig was om te studeren. Dat was niet het geval." Zodra hij verloofd was met Juliana, en er andere kansen in het verschiet lagen, heeft hij zijn lidmaatschap weer opgezegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat voor partij was de NSDAP voor de oorlog?

Ook al was prins Bernhard nog voor de oorlog lid, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) was vanaf de oprichting al een hele radicale partij, vertelt Te Slaa. Het was een uiterst antisemitische partij, die vanaf het begin streefde naar de verdrijving en ontrechting van de Joden in Duitsland. "Een partij waarvan de aanhangers op grote schaal politiek geweld gebruikten tegen tegenstanders. Dat geweld werd ook gesanctioneerd door de leiding, sterker nog, dat werd aangemoedigd." Als je het in historisch perspectief wil plaatsen, moet je dat terdege meenemen, zegt Te Slaa.

'Hijgerigheid media en politiek'

Te Slaa zegt enigszins verbaasd te zijn over de hijgerigheid waarmee de media en politiek op deze zaak duiken, "want het is helemaal geen nieuws."

Een aantal jaar geleden schreef Annejet van der Zijl namelijk al het boek: Bernhard, een verborgen geschiedenis. "Zij heeft al uitvoerig verslag gedaan, van het lidmaatschap van Bernhard van de nazipartij en ook de Sturmabteilung (SA), de paramilitaire afdeling van die partij. En daarvoor heeft historicus Aalders dat al aangetoond. Dus het nieuws is eigenlijk helemaal geen nieuws."

Daarmee wil Te Slaa niet zeggen dat hij het verkeerd vindt dat er aandacht aan wordt besteed. Want het wordt op deze manier wel bevestigd. "Wat mij wel verbaasd is dat de originele lidmaatschapskaart in het archief van Bernhard is gevonden, want het was een kleine moeite voor hem geweest het te vernietigen."

'Regering heeft er ongetwijfeld van geweten'

Een onderzoek naar Bernhard, hoeft niet meer gedaan te worden, vindt Te Slaa. "Dat onderzoek is al gedaan." Als historicus zegt hij het wel interessant te vinden om te weten wat de houding van de Nederlandse regering is geweest. "Dus het vorstenhuis en het kabinet: waarom accepteerden zij dat? Want zij hebben er ongetwijfeld van geweten."

Kijk of luister hier Stand.nl terug

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie