Binnenland
KRO-NCRV

Topman Corendon: pakketvakanties na corona alleen maar goedkoper

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman Corendon: pakketvakanties na corona alleen maar goedkoper

De CEO van Corendon Steven van der Heijden denkt dat pakketvakanties in de toekomst goedkoper zullen worden. "Leaseprijzen van vliegtuigen dalen en hotelaccommodaties zullen met elkaar concurreren om de klant binnen te halen", voorspelt hij bij Sven Kockelmann in 1 op 1.

Als het deze zomer niet lukt met een flinke opstart van vakantiereizen, denkt Van der Heijden dat hij 2021 toch ook wel zal overleven met steun van de overheid, aandeelhouders en de banken. Hij denkt niet dat de rekening voor al die steun en extra rente uiteindelijk wordt doorberekend aan de klant. "Nee", zegt hij resoluut op NPO Radio 1.

Zakelijk reizen

Hij verwacht een snel herstel van de vakantiebranche. "Dat zal voor de zakelijke reizen niet zo zijn met al die zoom-meetingen. Maar reizen naar de zon kun je niet virtueel of digitaal. We verwachten een heel snel herstel en te profiteren van de uitgedunde markt."

Proefvakanties

Vanaf maandag kunnen 180 gelukkigen een vakantie boeken voor een reis naar Gran Canaria. Dit is een proefvakantie die door TUI en Corendon wordt georganiseerd en waar gedragswetenschappers van het RIVM meegaan om de overheid te laten zien dat je best veilig op een zogenaamde pakketvakantie kunt gaan.

"Grote resorts zijn nou eenmaal veiliger dan individuele reizigers die op geen enkele wijze gecontroleerd worden. Vorig jaar vertrokken er vliegtuigen naar diep-oranje gebieden zonder dat er handhaving plaatsvond."

Gecontroleerd

Gedragswetenschappers gaan registeren hoe de zonaanbidders zich gaan gedragen binnen en buiten het hotel. "Niet iedereen zal zich 100 procent aan de regels houden, maar dat beeld is in heel Nederland hetzelfde. Dat maakt de kans op besmettingen op Gran Canaria niet veel groter."

Volgens Van der Heijden worden in de Nederlandse stadsparken de regels snel vergeten met een beetje zon en spreekt hij van "een soort festival-achtige cultuur" die er dan ontstaat. "Tijdens een vakantie in een hotel wordt meer afstand van elkaar gehouden”, aldus de CEO en dat wil hij graag aantonen. Verdienen doen ze "geen stuiver" met deze reis.

Vlucht komt vol

Acht dagen gecontroleerd naar de zon. Reiskosten voor eigen rekening, de benodigde testen worden betaald door de reisorganisatie. En dat terwijl voor de hele wereld tot in elk geval medio mei nog een negatief reisadvies geldt. De twee aanbieders hebben voor de vakantie naar Gran Canaria ieder 90 plekken in het vliegtuig en het hotel gereserveerd. "We hebben geen enkele twijfel dat die vlucht vol komt te zitten. Ons telefooncentrum was gisteren onbereikbaar nadat het nieuwe bekend werd."

Het oude normaal

Dat mensen uiteindelijk weer massaal het vliegtuig instappen, daar twijfelt de CEO van Corendon, een van de grootste vakantie-aanbieder van Nederland, niet aan. Er zal deze zomer zonder twijfel gereisd worden, maar het gaat de reisbranche vooral om de schaal van het aantal vluchten. Nu gaat het in Turkije, het belangrijkste reisdoel van Corendon, nog uitermate slecht met de coronacijfers en was er gisteren een recordhoogte van meer dan 62.000 besmettingen.

Echt spannend wordt het in juni en juli als de vakanties gaan beginnen hoe het dan in Turkije gaat. Dan speelt niet alleen de vaccinatiegraad een belangrijke rol, maar ook nog eens met welke vaccinatie er geprikt wordt. In Turkije wordt vlot gevaccineerd, maar wel grotendeels met Sinovac, niet goedgekeurd door de EU en of je er dan al op mag reizen is nog maar de vraag. "Wij willen niet dat deze discussie pas wordt gevoerd als het te laat is."

Vouchers

Sinds gisteren kan Corendon de reisvouchers voor geannuleerde vluchten uitbetalen. Dat geld komt uit een fonds dat in maart door Brussel is goedgekeurd. Je zou je geld binnen een jaar nadat je vakantie is geannuleerd terug moeten krijgen. “We kunnen nog niet vooruitlopen met het terugbetalen. Als de overheid nou een beetje opschiet met vaccineren, kunnen wij meer reizen aanbieden en hebben we weer meer geld in de la om het sneller terug te betalen.”

Overname door Sunweb

Of Corendon nog bestaat na die zware coronaperiode hangt ook af van de overname door Sunweb. Die is aan het einde van vorig jaar toch afgeketst, maar 16 juni staan ze voor de rechter in hoger beroep en zal er opnieuw een beslissing moeten worden genomen. "Sunweb heeft de afgelopen maanden duidelijk aangegeven er niet meer zo veel zin in te hebben. Dit zal niet rimpelloos verlopen." Maar mocht het niet lukken, schouders eronder en "dan gaan we zelf verder", aldus Van der Heijden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie