Binnenland
BNNVARA

#frontbericht van longarts Wouter uit Leeuwarden

foto: Ziekenhuis Leeuwardenfoto: Ziekenhuis Leeuwarden
  1. Nieuwschevron right
  2. #frontbericht van longarts Wouter uit Leeuwarden

Je hebt het misschien al langs zien komen op televisie: Frontberichten. Korte filmpjes van mensen die op dit moment cruciaal zijn voor onze samenleving als arts, ambulancemedewerker of als schoonmaker in ziekenhuizen. In De Nieuws BV staat elke dag één 'frontrunner' uit het tv-programma centraal. Vandaag spreken we longarts Wouter van Geffen van het ziekenhuis in Leeuwarden.

Video niet beschikbaar

In Frontberichten vertelt longarts Wouter van Geffen dat er mensen vanuit Brabant naar het ziekenhuis in Leeuwarden worden gebracht om behandeld te worden voor Corona.

"Ongelofelijk. We staan hier in het noorden al een tijdje flink paraat. Maar dat het in het zuiden zo uit de hand loopt dat mensen vanuit Brabant helemaal naar de andere kant van het land moeten komen om te worden behandeld... Poeh, ik vind het nogal wat."

Drukker

Inmiddels zijn de eerste patiënten uit Brabant aangekomen in Leeuwarden. Wouter van Geffen: "De situatie is op zich goed onder controle. We zien wel dat er steeds meer mensen worden worden opgenomen. Mensen uit Brabant zijn gelukkig goed bij ons binnengekomen. Maar het wordt steeds spannender en steeds drukker."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corona-straat

In het ziekenhuis in Leeuwarden is een aparte 'Corona-straat' gemaakt op de spoedopvang. "Dan kijken we bij iedereen die binnenkomt; heeft het met Corona te maken, of is het iets anders? We proberen een strikte scheiding te maken. Op het moment dat we twijfelen, gaan ze naar de speciale Corona-afdeling. Daar blijven ze in isolatie, tot we de uitslag van de test bekend is. Is die uitslag goed, geen Corona, dan gaan ze naar de 'schone' kant van het ziekenhuis. Als blijkt dat ze Corona hebben, blijven ze op die afdeling liggen", legt Wouter uit.

Rooster

Vandaag heeft Wouter mazzel; hij heeft een vrije dag die mocht blijven staan. Morgen werkt hij overdag op de Corona afdeling. 's Ochtends probeert hij nog een paar longkankerpatiënten te zien, die hij normaal vooral behandeld.

Wouter: "Vanaf half negen horen we welke Corona-testen bekend zijn en welke mensen 's nachts zijn opgenomen. Dan behandelen we hen gedurende de dag. Rond zes uur, zeven ga ik naar huis. Dat heb ik een paar dagen achter elkaar. Een van die dagen ben ik ook nog de hele nacht bereikbaar, voor als er problemen zijn in het ziekenhuis."

Quote

Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik voel ook wel een vechtersmentaliteit. Van 'kom maar op!'

Wouter van Geffen

Ondanks de moeilijke situatie, kijkt Wouter wel uit naar zijn werk: "In het zuiden van het land zal het anders zijn want daar hebben ze nu veel meer patienten. Maar dit is waar ik voor ben opgeleid, waar ik voor train en oefen. Dus ik heb er eigenlijk wel zin in. Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik voel ook wel een vechtersmentaliteit. Van 'kom maar op!"

'Frontberichten' is iedere dag te zien rond 22.10 uur (na Nieuwsuur) op NPO 2 en meer portretten van 'frontrunners' zijn te vinden op Twitter en Instagram.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frontbericht van longarts Wouter van Geffen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie