Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: achtste finales WK en vergeten antikoloniale stemmen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: achtste finales WK en vergeten antikoloniale stemmen

Het WK in Rusland dendert door en deze dag wordt vormgegeven door twee achtste finales. Op het programma staan Spanje tegen Rusland en Kroatië tegen Denemarken. Verder staat OVT stil bij ons koloniale verleden, waren er destijds ook al protesten tegen de gang van zaken in onze koloniën? Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Het WK start vandaag met de wedstrijd Spanje tegen Rusland. Niemand verwachtte van te voren dat de Russen zouden presteren zoals tot dusver het geval is. Maar weten zij ook potten te breken tegen die geweldige selectie van Spanje. Iniesta, Isco, Silva en Busquets, wat een middenveld! En de linies ervoor en erachter zijn minstens net zo goed. Deze wedstrijd begint om 16.00 uur en via NPO Radio 1 blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Modrić vs Eriksen

Het middenveld blijft een belangrijke rol spelen op het WK in Rusland. Want ook de sterspelers van Denemarken en Kroatië struinen het middenveld af, zoekende naar het moment om het perfecte steekballetje te geven. Het gaat in dit geval om Luka Modrić en Christian Eriksen. Wie van de twee leidt zijn team naar de volgende ronde? Je hoort het vanaf 20.00 uur op NPO Radio 1.

{poll}

Vergeten antikoloniale stemmen

Ons koloniaal verleden wordt nogal eens goed gepraat met het argument dat men in de negentiende eeuw nu eenmaal anders dacht dan nu. En dat er indertijd geen protest was tegen de gang van zaken in onze koloniën.

Historici Maartje Janse en Anne-Lot Hoek onderzoeken de manier waarop wij met ons koloniale verleden omgaan. Zij ontdekten dat de tegenstemmen er wel degelijk waren maar dat ze veelal zijn toegedekt of genegeerd. De onderzoeksters kwamen antikoloniale meningen tegen onder burgers, militairen, schrijvers, journalisten en academici. Beide historici zijn te gast bij OVT - vanaf 10.00 uur op NPO Radio 1.

Gerommel in de Groningse bodem

De winning van magnesiumzout in Groningen staat onder druk. De zoutwinning vindt plaats in een gebied waar ook gas wordt gewonnen. Het wantrouwen van de bevolking is groot. Ze hebben opnieuw het gevoel dat de waarheid over de risico’s wordt verzwegen.

In april ontstond er tijdens de winning nog een groot lek, waarbij 40.000 meter diesel is weggestroomd. Maar hoe groot zijn de risico’s van de zoutwinning? Je hoort het bij Reporter Radio - vanaf 19.00 uur op NPO Radio 1

De Perstribune

Vandaag zijn presentator Art Rooijakkers en zeilster Annemieke Bes te gast in het media- en sportprogramma De Perstribune - vanaf 12.00 uur.

Rooijakkers is de laatste jaren vooral bekend als presentator van Wie is de Mol. Het populaire programma weerhield hem er echter niet van een veelbesproken mediatransfer te maken naar RTL4.

Annemieke Bes is net terug van een dramatische reis om de wereld in de Volvo Ocean Race. Bes voer mee op de Sun Hung Kai/Scallywag, het schip dat een etappe won én het schip dat een van zijn bemanningsleden verloor.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie