Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Grand Canyon wordt nationaal monument

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Grand Canyon wordt nationaal monument

De rode rotsen van de Grand Canyon trekken jaarlijks zo’n 4,5 miljoen toeristen. In 1908 werd de kloof uitgeroepen tot nationaal monument.

Native Americans kenden de rotsformatie al sinds de 13e eeuw. De eerste Europeaan die de diepe kloof zag, was een lid van een expeditie van de Spaanse ontdekkingsreiziger Francisco Vásquez de Coronado. Dat was in 1540. Vanwege de slechte bereikbaarheid daalden pas in de 19de eeuw de eerste avonturiers af naar de bijbehorende Colorado Rivier

Theodore Roosevelt werd enkele decennia later, in 1901 om precies te zijn, president. Hij was dol op de natuur en riep al gauw de status National Wildlife Refuge in het leven om bijzondere zoogdieren, vissen en vogels te beschermen.

Dat wilde hij ook voor landschappen doen. Zijn liefde voor ongerepte plekken leidde er toe dat de canyon in 1908 tot nationaal monument werd uitgeroepen, in 1919 werd het een nationaal park. "Houd het zoals het is", zei hij in 1908 over de kloof. "De eeuwen hebben eraan gewerkt. De mens kan het slechts bederven."

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie