Binnenland
EO

'Vrouwen mogen ook topless zonnen, het is tijd voor tepelgelijkheid'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen mogen ook topless zonnen, het is tijd voor tepelgelijkheid'

Het is vandaag nationale toplessdag, uitgeroepen door de organisatie Open & Bloot, die ervoor strijdt dat er weer topless gezond mag worden. "Mannen mogen topless zonnen, dus vrouwen ook", zegt directeur Christine Kouman van de organisatie. "Dat noemen wij tepelgelijkheid."

Topless zonnen: zijn blote borsten te veel geseksualiseerd?

Video niet beschikbaar

Kouman zont regelmatig en ziet vrouwen wel eens topless zonnen, maar pas wel nadat ze dat zelf doet. "Veel vrouwen willen het wel, maar durven het niet", stelt ze. "We weten uit onderzoek dat 50 procent van de vrouwen op het strand topless zou willen zonnen." Onder mannen is het daarentegen volledig normaal.

Erotisch kapitaal

Verloskundige en auteur Beatrijs Smulders is geen voorstander. "Bloot is niet geschikt voor de openbare ruimte", vindt ze. Het strand is niet geschikt en sociale media ook niet, zegt ze. Tussen een mannelijke borstkas en een vrouwelijke borstkas zit ook een groot verschil: "Bij vrouwen heeft het te maken met een erotisch kapitaal en bij mannen niet", aldus de beroemde verloskundige.

Smulders vindt ook dat topless zonnen zou kunnen leiden tot ongewenst gedrag bij mannen. "40 procent van de vrouwen heeft last van ongewenst seksueel gedrag van mannen. Veel mannen kunnen zich niet seksueel gedragen. En die worden opgewonden van blote borsten. Daar moeten we ook meer rekening mee houden."

Kouman is het met dat laatste totaal niet eens. "Het is de omgekeerde wereld! Dan is het einde zoek. Waar stopt dat dan? Voor de wet zijn mannen en vrouwen gelijk."

Meepraten?

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dit kan via het gloednieuwe platform DIT. Via deze link kun je antwoorden op een stelling en je eigen ervaringen delen.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie