Binnenland

'Feyenoord begint steeds meer te kraken en scheuren'

foto: Feyenoord-spits Michiel Kramer - ANPfoto: Feyenoord-spits Michiel Kramer - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Feyenoord begint steeds meer te kraken en scheuren'

[NOS] Na een bliksemstart en de daarbij horende fantasieën over een mogelijk feest op de Coolsingel, is Feyenoord in een dip geraakt. Van de laatste vijf eredivisieduels werd er maar één gewonnen. De terugval van Feyenoord is een van de gespreksthema's in het Sportforum op NPO Radio 1.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten voetbalcommentator Jeroen Grueter (NOS) en sportjournalisten Henk Hoijtink (Trouw) en Jeroen Kapteijns (De Telegraaf) aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ten tijde van de Klassieker op 23 oktober kon Feyenoord het gat met Ajax vergroten naar acht punten. Maar het werd 1-1, en daardoor bleef het verschil vijf. Inmiddels is Ajax langszij gekomen en hoeven de Amsterdammers hun rivaal enkel nog op doelsaldo voor zich te dulden.

Voetbalverslaggever Henk Hoijtink van Trouw is kritisch op Feyenoord: "Het begint steeds meer te kraken en te scheuren. Dat is daar altijd zo. Het begint leuk, iedereen heeft verwachtingen, en toch gaat het dan weer vertekenen."

Verschil te groot

Jeroen Kapteijns van De Telegraaf: "Je merkt ook een verschil in fysiek bij Feyenoord. Vooral bij jonge spelers, die voor het eerst met een dubbel programma te maken hebben. Dat gaat wel tellen, zeker richting de winterstop. FC Utrecht was op alle fronten beter, behalve in het omgaan met de kansen."

"Voor wat Feyenoord zou willen - kampioen worden, in elk geval het hele seizoen daarom meespelen - denk ik dat de verschillen met Ajax en PSV te groot zijn", stelt Hoijtink.

Ajax twee stappen verder

Ajax ondertussen is al achttien wedstrijden ongeslagen en kan prima cijfers overleggen. Toch voorziet Kapteijns ook daar problemen: "Feyenoord heeft een tekort aan goede spelers, Ajax heeft er te veel. Dat kan je in een kampioensjaar veel problemen opleveren", doelt de journalist op de (voorlopige) verbanningen van Gudelj, Bazoer en El Ghazi.

NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter kijkt met plezier naar het spel van de Amsterdammers. "Ik vind het echt kloppen bij Ajax. Je ziet ook duidelijk de hand van Peter Bosz. Hij heeft een duidelijke visie als het gaat om voetbal. Dat is bijvoorbeeld dominant spelen en snel de bal willen hebben. Wilde Frank de Boer dat ook? Ja, dat hebben we gezien. Als we niet in slaap vielen....."

De voetbalcommentator doet er vervolgens nog een schepje bovenop: "Ajax is één, twee stappen verder dan Feyenoord en PSV. Als de competitie zich zo blijft ontwikkelen is de kans vrij groot dat Ajax over ongeveer zeven wedstrijden een voorsprong heeft van acht á negen punten."

Ster advertentie
Ster advertentie