Binnenland
EO

'Nieuwe wet tegen onvrijwillige seks is vatbaar voor misbruik'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe wet tegen onvrijwillige seks is vatbaar voor misbruik'

Afgelopen week sprak de Tweede Kamer over de nieuwe zedenwet vanminister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister wil seks tegen de wil van een ander strafbaar stellen, ook als er geen verzet is geweest: als iemand had moeten weten dat de ander geen seks wilde, wordt het al strafbaar. Seksuologe Mandy Ronda is blij. Juriste Eva Vlaardingerbroek vindt dit onwerkbaar, zegt ze in Dit is de Dag.

Seksuologe Mandy Ronda is blij met het initiatief van Minister Grapperhaus: "De drempel voor de aangiftebereidheid is op dit moment zo hoog omdat er sprake moet zijn van dwang, er moeten sporen zijn van verzet. Maar in 70 procent van de gevallen bevriezen mensen, en zijn sporen helemaal niet zichtbaar. We moeten dus absoluut kijken kaar een verscherping van de zedenwet."

Contract

Juriste Eva Vlaardingerbroek maakt zich zorgen over de nieuwe plannen en schreef een opiniestuk voor Elsevier. "Ik voorzie grote problemen voor de rechtszekerheid en ik voorzie dat deze wetgeving vatbaar is voor misbruik", zegt Vlaardingerbroek.

"Het gaat er in deze nieuwe wet om dat de initiërende partij toestemming moet vragen in een onderhoudsplicht-genererende situatie. Bijvoorbeeld wanneer een slachtoffer huilt of als er tijdens de seksuele handeling een licht-afwijzende houding wordt aangenomen. Maar wanneer is dat dan? Dit soort wetten zorgen voor contractualisering van seks." Niet wenselijk, volgens Vlaardingerbroek.

"Stel je geeft om 18.05 uur toestemming en om 18.10 uur denk je: ik wil dit toch niet. Als je dan iemand tegenover je hebt die kwaad wil, dan gaat het goed mis. Deze wet veroorzaakt meer problemen dan dat het oplost", betoogt Vlaardingerbroek.

Meldingen

"Wat zeker is dat de wetgeving zoals het er nu is niet toereikend is", stelt seksuologe Mandy Ronda. "Alleen al bij het Centrum Seksueel Geweld komen er 9 meldingen per dag binnen. Bovendien meldt maar een heel klein deel van het aantal slachtoffers zich bij de politie. De drempel voor de aangiftebereidheid is momenteel enorm hoog. Sporen van geweld zijn in veel gevallen niet te zien, veel vrouwen bevriezen in zo’n situatie. We moeten dus zeker kijken naar een verscherping van de Zedenwet."

Zedenwet Grapperhaus

Ster advertentie
Ster advertentie