Binnenland
AVROTROS

'Zet wasmachine en vaatwasser overdag aan voor optimaal gebruik zonnepanelen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zet wasmachine en vaatwasser overdag aan voor optimaal gebruik zonnepanelen'

We maken in Nederland steeds meer gebruik van de groene stroom dat voortkomt uit windmolens en zonnepanelen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe maak je optimaal gebruik van de zelf opgewekte energie uit je zonnepanelen? En hoe zet je de eerste stap in de verduurzaming van je huis?

"Als je geen zonnepanelen aan wilt schaffen, maar wel wilt bijdragen aan het opwekken van groene energie, kun je het beste kiezen voor groene stroom van Nederlandse bodem", zegt Mariken Stolk, energiedeskundige van Milieu Centraal in Stax&Toine.

In 2019 is in Nederland 18 procent meer elektriciteit uit groene energie opgewekt dan een jaar eerder. Vooral de productie van stroom met zonnepanelen nam toe en steeg van 3,7 miljard kWh in 2018 naar 5,2 miljard kWh in 2019, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De eerste stap naar het zelf opwekken van groene stroom

Mariken Stolk, energiedeskundige van Milieu Centraal: 'Wanneer je zonnepanelen op je dak plaatst, levert je dat echt eigen groene stroom op. Vind je dat te duur of ingewikkeld? Dan kun je kiezen voor een energieaanbieder met groene stroom.

Wil er daadwerkelijk voor zorgen dat je bijdraagt aan het opwekken van groene stroom, maar niet kiest voor zonnepanelen? Kies dan voor groene stroom van Nederlandse bodem uit zonne-energie of windenergie. Als meer Nederlanders kiezen voor energie van Nederlandse bodem, leidt dat tot meer duurzame stroomproductie in Nederland.

Of een energieaanbieder groene stroom aanbiedt, kun je terugvinden bij een vergelijkingssite of op de website van de aanbieder zelf. Let hierbij op het stroometiket. 'Het stroometiket legt uit wat de herkomst is van jouw stroom, wat de bron van opwekking is en waar de bron van opwekking staat', aldus Stolk.

Wordt de stroom die jij opwekt ook door jou gebruikt?

Stolk: Dertig procent van de stroom die je opwekt gebruik je zelf. De andere zeventig procent lever je terug aan het net en wordt door anderen gebruikt.' Er is wel een manier om de zelf opgewekte stroom efficiënter te gebruiken.

Zo kun je bijvoorbeeld je elektrische auto overdag uit werk opladen aan de elektrische paal die aan jouw huis verbonden zit. Dan sla je de stroom op in de accu van je auto. Heb je geen elektrische auto? Maak dan gebruik van de groene stroom door juist overdag de wasmachine of vaatwasser aanzetten.

'Er zijn ook accu's waarmee je zelf de energie op kunt slaan, maar die zijn op dit moment nog heel duur', zegt Stolk. De verwachting is wel dat de prijs van de accu's lager wordt en het aantrekkelijker zal worden om eigen stroom op te slaan.

Wat kun je nog meer doen om je huis te verduurzamen?

Stolk: 'Je huis verduurzamen doe je vooral door zoveel mogelijk te besparen op gas en je huis goed te isoleren.' Denk hierbij aan dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.

Naast dat het isoleren van je huis veel energiebesparing oplevert en dus erg leuk is voor je portemonnee, levert het ook een aantrekkelijk huis op. Isolatie zorgt voor minder vocht en minder tocht in huis. Stolk geeft wel als advies dat een goed geïsoleerd huis wel goed geventileerd moet worden.

De laatste stap richting een duurzaam huis is het overstappen op een verwarmingssysteem zonder aardgas, dat is de warmtepomp. Dan verwarm je je huis op een aardgasvrije manier en daarmee bespaar je een hoop energie.

Subsidies voor verduurzaming

Op zonnepanelen zit geen subsidie, maar er is wel een BTW-teruggave regeling. Je kunt de BTW van de aanschaf van je zonnepanelen aftrekken door je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst. Milieu Centraal legt in dit stappenplan uit hoe je dit kunt doen.

Stolk: 'De prijs op zonnepanelen is enorm gedaald en het is een enorm gunstige investering. Daarom zit daar geen subsidie meer op.' Op het isoleren van je huis kun je wel subsidie krijgen. Wanneer je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren, kun je ongeveer twintig procent subsidie krijgen.

Voor de warmtepomp is ook subsidieregeling. Het verschilt per gemeente wat voor subsidies je aan kunt vragen. Op verbeterjehuis.nl kun je kijken welke subsidie op lokaal en regionaal niveau wordt aangeboden.

Kan ons net al die groene energie wel aan?

Je hebt vast wel eens gehoord van een stroompiek, waarbij we plotseling heel veel stroom tegelijkertijd verbruiken wat zorgt voor een spanningsval op het elektriciteitsnet. Kan ons net het dan wel aan als iedereen overstapt naar groene energie?

Volgens Stolk zit het voor de individuele consument voorlopig wel goed. 'Het is belangrijk dat je de panelen aanmeldt bij je netbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het reguleren van het netwerk om te voorkomen dat er pieken ontstaan in het opwekken van stroom.' Je kunt dus zonder zorgen zonnepanelen plaatsen om zelf groene stroom op te wekken.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie