Binnenland
WNL

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke partij cocaïne in april in Uitgeest tussen de bananen gevonden, meldt het Noordhollands Dagblad. Luisteraar van Het Misdaadbureau Wiktoria vraagt zich daarom af: "Wat gebeurt er met al dat fruit?"

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Expert Ondermijning bij Douane Nederland Jochem Koster vertelt dat het er vanaf hangt waar de drugs precies worden gevonden. "Als dat niet tussen het fruit maar in een tas erop of bij de lading, dan wordt het fruit in principe doorgeleverd aan de ontvanger van het fruit."

De supermarkt zelf heeft er vaak geen weet van, want de drugs zijn in dat geval al lang en breed weggehaald voor het in de winkel aankomt. De kans bestaat dus dat je een banaan hebt gegeten waar drugs op hebben gelegen.

Vernietigen

Als de drugs echter tussen het fruit wordt gevonden door de douane, dan is er wel een probleem. "Wij kunnen dan niet meer garanderen dat het fruit aan alle hoge kwaliteitseisen van de EU voldoet", zegt Koster. "Als we het vermoeden hebben dat de ontvanger ook betrokken is bij de drugssmokkel wordt de partij sowieso vernietigd."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie