Binnenland

Bescherm de natuurbeschermer

foto: WILLEM GEERMAN. BRON: IUCNfoto: WILLEM GEERMAN. BRON: IUCN
  1. Nieuwschevron right
  2. Bescherm de natuurbeschermer

Elke week worden er wereldwijd drie natuurbeschermers vermoord. Dit zijn er jaarlijks meer dan 150. De laatste jaren neemt het aantal geregistreerde slachtoffers zelfs toe.

In 2012 werd ook een Nederlandse activist vermoord. Willem Geertman, een man die zich tientallen jaren verzette tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filipijnen. Hij werd vlakbij zijn kantoor neergeschoten door twee gewapende mannen. Vrijdag gaat de documentaire War on minerals in première, waarin filmmaker Jacco Groen op zoek gaat naar de ware toedracht van de moord en de conflicterende belangen rond de Filipijnse mijnbouw.

Bekijk de trailer van de documentaire:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betere bescherming

Volgens natuurorganisatie IUCN moeten natuurbeschermers wereldwijd veel beter worden beschermd dan nu het geval is. Daarom is de campagne ‘Bescherm de natuurbeschermer’ gestart. IUCN geeft sinds kort veiligheidstrainingen aan natuurbeschermers in een aantal risicolanden. Ook is een petitie gestart om de Tweede Kamer tot actie te bewegen.

In Vroege Vogels spreekt Menno Bentveld met documentairemaker Jacco Groen en Femke Wijdekop van IUCN.

Bescherm de natuurbeschermer

De première van War on minerals is op 19 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie