Naar homepage
Binnenland

Grote grazers Oostvaardersplassen tóch bijgevoerd vanwege onrust

foto: Omroep Flevolandfoto: Omroep Flevoland
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote grazers Oostvaardersplassen tóch bijgevoerd vanwege onrust

[NOS] De grote grazers van de Oostvaardersplassen moeten worden bijgevoerd, ondanks het advies van Staatsbosbeheer om dat niet te doen.

De provincie Flevoland geeft Staatsbosbeheer daartoe de opdracht voor de komende dagen. Dit om de dieren in deze koude periode te ondersteunen.

Belangrijke motivatie voor de provincie is dat er nu te veel mensen bijvoeren, ondanks een verbod daarop. Ze doen dit op plaatsen die niet handig zijn en met voer dat niet altijd goed is voor de dieren, schrijft Omroep Flevoland.

Bedreigingen

Als Staatsbosbeheer het zelf doet, kan het bijvoeren verantwoord gebeuren met het juiste voer. Daarnaast wil de provincie de medewerkers van Staatsbosbeheer beschermen. Zij kregen de afgelopen dagen ernstige bedreigingen binnen.

Staatsbosbeheer gaat zelf ook maatregelen nemen. Zo zullen terreinen langs de randen ontsloten worden. Ook krijgt de dierenarts opdracht extra aanwezig te zijn. En het toezicht door Staatsbosbeheer wordt tijdens de vorst intensiever.

De provincie roept dierenliefhebbers op niet meer zelf met voer naar de Oostvaardersplassen te gaan. De enige die mag bijvoeren is Staatsbosbeheer. Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden.

De maatregelen gelden voor de huidige vorstperiode, schrijft Omroep Flevoland. Dit is een breuk met eerder beleid. Provincie en Staatsbosbeheer benadrukten tot nu toe dat er een boete op stond, omdat het een overtreding van de wet natuurbescherming is. Gisteren werden twee boetes uitgeschreven.

Dieren in nood

De politie wordt naar eigen zeggen overspoeld met meldingen over dieren in nood. Er waren ruim 700 bellers.

Zondagmiddag kwamen actievoerders al met tientallen hooibalen bij het hek van het natuurgebied. "Elk jaar sterven hier duizenden dieren een honger- of verdrinkingsdood en ik wil dat het stopt. Ik schaam me dat ik Nederlander ben", zegt een vrouw bij Omroep Flevoland.

Ster advertentie
Ster advertentie