Binnenland
NTRPowNed

Scheuren in huizen, verzakkingen en ondergelopen kelders: kanaaldrama blijft onopgelost

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheuren in huizen, verzakkingen en ondergelopen kelders: kanaaldrama blijft onopgelost

Scheuren in huizen, verzakkingen, en ondergelopen kelders. Sinds werkzaamheden van de provincie Overijssel aan het kanaal Almelo-de Haandrik zijn er meer dan 400 meldingen gemaakt door omwonenden van het kanaal over schade aan hun woningen of andere panden. Gedupeerde bewoner Henk Snippe stapte naar de rechter over de hoogte van de schadevergoeding die door de provincie Overijssel werd voorgesteld. Hij werd in het gelijk gesteld. Toch is de zaak nog niet opgelost. "Dat is gewoon de arrogantie die de provincie van het begin af aan heeft gehad", zegt Snippe in 5 Dagen.

5 Dagen.. Hoe is het nu met? Het Kanaaldrama

In april stond de gele NPO Radio 1-bus van 5 Dagen al eens in het dorpje Daarlerveen aan het kanaal. Verschillende bewoners vertelden over de schades aan hun huizen, en over de jungle aan juridische maatregelen en emoties die daarbij komen kijken. Het proces van schadeafhandelingen door de provincie krijgt van de bewoners een 3,6 uit 10, blijkt uit onderzoek van I&O. Het vertrouwen in de overheid is op een dieptepunt.

Tonnen verschil

Henk Snippe uit Vriezenveen, het dorp naast Daarlerveen, begrijpt waarom dat vertrouwen zo laag is. Zijn twee-onder-een-kapwoning is onbewoonbaar verklaard vanwege de enorme schade. "De woning is aan de binnenkant gestut, aan de voorkant en aan de achterkant", vertelt hij.

De provincie Overijssel erkent dat de schade deels door hen is veroorzaakt en kwam met een schadevergoeding naar aanleiding van een taxatie. "Zij stellen dat de woning herstelbaar is, maar het is niet herstelbaar. Aannemers zeggen ook: dit is niet te herstellen." Een contra-expertise kwam dan ook op een veel hoger bedrag dan de schadevergoeding uit. "Dat zijn tonnen verschil", zegt Snippe. Hij stapte naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Toch is de oplossing nog niet in zicht.

‘We komen opnieuw voor de rechter’

"We zijn in het gelijk gesteld, maar dat zegt bij de provincie niets. De rechters hebben gezegd dat de hele taxatie opnieuw moet worden gedaan." De nieuwe taxatie is in handen van de provincie en wordt uitgevoerd door hetzelfde bedrijf als voorheen. "Ik denk niet dat de schade-experts terugkomen en zeggen: 'Ja, we hebben ons toch vergist’." Snippe heeft daardoor weinig vertrouwen in een verandering van de hoogte van de schadevergoeding. "Hier zit gewoon een vervolg aan. We komen opnieuw voor de rechter."

Arrogantie

Snippe en zijn advocaat deden nog een poging om met de provincie in gesprek te gaan. "De provincie zegt dan: ‘Je mag komen. We zijn wel voor een gesprek, maar we gaan niet over de schaderegeling en de schades praten’. Waar moet je er dan voor naartoe? Voor het mooie weer? Of een kop koffie?", zegt Snippe. "Dat is gewoon de arrogantie die de provincie vanaf het begin af aan heeft gehad. Gewoon alles voor zich uitschuiven."

Pensioen

De woning was een stukje van het pensioen van Snippe. "Dat kun je allemaal vergeten. Dat is voorbij. Daar heb je je hele leven voor gewerkt." En zo zijn er veel soortgelijke verhalen rondom het kanaal Almelo-de Haandrik. "Henk is niet de enige bewoner die zo leeft", vertelt Harry Broekhuizen van de Stichting Kant Nog Wal, die zich inzet voor gedupeerden. "Het toekomstperspectief van mensen staat op dit moment stil. Het is overleven."

Mona Keijzer als bemiddelaar

Mona Keijzer is inmiddels begonnen als bemiddelaar in het dossier. Zij gaat in gesprek met verschillende bewoners en partijen, en stelt in september een advies op. "De eerste indruk bij de bewoners is dat mensen het heel prettig vinden om met Mona in gesprek te gaan", zegt Broekhuizen. "Ze hebben het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze onbevangen hun verhaal kunnen vertellen en dat ze niet tegen worden gesproken. Wij als Stichting Kant Nog Wal hebben er ook een heel goed gevoel bij."

Gedupeerde bewoner Henk Snippe blijft sceptisch. "We zijn er al jaren mee bezig en we schieten niet op. Dat wil niet zeggen dat zij geen baanbrekend werk kan doen, maar ik moet het eerst zien." Want met zo’n deuk in het vertrouwen in de overheid, geldt voor veel bewoners aan het kanaal: eerst zien, dan geloven.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie