Binnenland
NOSNTR

'Aardbevers' uit Groningen bezoeken 'overstromers' in Limburg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aardbevers' uit Groningen bezoeken 'overstromers' in Limburg

De 'aardbevers' en de 'overstromers' noemen ze zichzelf: gedupeerden uit Groningen en Limburg voelen zich door de overheid in de steek gelaten en gingen vandaag bij elkaar op bezoek om verbinding te zoeken. Verslaggever Jeroen de Jager is erbij voor Nieuws en Co.

Landschap- en natuurgids Margriet Tabbers nam de gedupeerde Groningers en Limburgers mee om een wandeling te maken in het Geuldal. Lotgenoten, terwijl ze 360 kilometer uit elkaar liggen, maar toch verbonden in de bureaucratische ellende.

Voor een Groningse bewoner was de ontmoeting met lotgenoten zeer hartverwarmend. "Mensen vielen elkaar huilend in de armen. Alsof ze elkaar al kenden, maar ze kenden elkaar niet. Het gemeenschappelijke lot is de beroving van de grondstoffen waardoor we gedupeerd zijn geraakt. We worden nu niet geholpen wanneer de ellende ontstaat", beschrijft de Groninger.

Menselijke verbinding

De Groningers komen in Valkenburg even tot rust om weg te komen van de stress. Eén van de aanwezigen probeert met haar bezoek wat positiviteit terug te vinden. Tijdens de wandeling wordt ook stil gestaan bij de Geul. Na de watersnoodramp in Limburg heeft het een half jaar geduurd voordat het weer droog genoeg was om te bouwen.

Claudia Volders is de organisator van de ontmoeting tussen de Groningers en Limburgers. Volders vertelt hoe de gedupeerden met elkaar verbonden zijn: "Het trauma van de bureaucratie, het wantrouwen en het gevoel alsof je crimineel bent, deel je met elkaar."

Volders wil met deze ontmoeting duidelijk maken dat menselijke verbinding altijd boven macht van het geld staat. Het is voor Volders belangrijk dat de politiek het signaal krijgt dat het anders moet. "Er zijn zoveel proteststemmen geweest tijdens de verkiezingen, dit is mijn proteststem."

Groningers bezoeken Limburgers

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie