Binnenland
AVROTROS

Randstedelingen denken steeds vaker na over verhuizing naar rust en ruimte in een dorp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Randstedelingen denken steeds vaker na over verhuizing naar rust en ruimte in een dorp

De grote drukke stad verlaten voor het rustige uitgestrekte platteland: we doen het steeds vaker. 12 procent van de mensen overweegt de stad in te ruilen voor een dorp, blijkt uit onderzoek van Funda. Lana Gerssen, makelaar in Betuwe en voorzitter van de vakgroep Wonen van de NVM sprak erover bij Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Makelaar Gerssen merkt de verschuiving ook. "Ik werk nu al 17 jaar als makelaar in de Betuwe, ik merk dat steeds meer mensen vanuit de steden hier naar toe gaan. Vaak denken we dat het iets is van de laatste jaren is maar deze trend is al te zien sinds de jaren 90. Toen kwamen mensen er achter dat je binnen een halfuur vanuit de Betuwe in Utrecht kan zijn."

Hypotheekaanvragen stijgt

Ondanks de coronacrisis en alle bijbehorende onzekerheden worden er nog steeds records gebroken met het aantal hypotheekaanvragen. Dit is iets wat veel banken niet hebben verwacht, zegt Gerssen. "Een lage rente en een groot tekort aan woningen hiertoe hebben geleid."

Er is zoveel vraag naar woningen, dat meer bouwen niet snel zal leiden tot een daling van prijzen, maar eerder zal leiden tot een meer evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod, vertelt Gerssen. Donderdag komt de NVM met nieuwe cijfers met daarin een vergelijking van de zomerperiode van dit jaar en vorig jaar. Gerssen verwacht dat deze trend blijf doorzetten.

'Maar één stel ging met gierende banden terug'

Natasja Froger, presentatrice van het RTL4-programma Voor Hetzelfde Geld merkt dit ook. In het programma gaan mensen die in de stad wonen een week proef wonen in een huis buiten de stad. Hierna besluiten ze of ze de stad durven te verruilen voor het platteland. ''Ruimte en rust is vaak een probleem in de stad. Wanneer er gezinsuitbreiding is, is een groter huis voor velen in de randstad niet te betalen. Een werkkamer is voor veel mensen nu een pré, dit is amper te vinden in de stad."

Veel mensen die een week gaan proef wonen zijn verkocht, vertelt Natasja. "We hebben nu 8 afleveringen gemaakt, en er is maar één stel geweest die met gierende banden naar de stad terug gingen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie