Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Loont het om journalisten te bedreigen? en het WK allround in Calgary

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Loont het om journalisten te bedreigen? en het WK allround in Calgary

In Argos wordt gekeken naar bedreigingen aan het adres van journalisten. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit legt uit hoe klimaatstress ontstaat in ons brein en vanavond start in Calgary de WK allround schaatsen die live te volgen is bij Langs De Lijn, net als de drie avondwedstrijden in de Eredivisie.

Loont het om journalisten te bedreigen?

Vandaag in Argos, tussen 14.00 en 15.00 uur: het wordt er niet makkelijker op journalist te zijn, althans als je je beweegt in bepaalde kringen of landen. De bizarre moord vorig jaar op Kamal Khashoggi, kritisch Saoedisch journalist in Turkije, is daar maar een van de vele voorbeelden van.

Ook in eigen land worden journalisten bedreigd en geïntimideerd. Vooral als ze zich ingraven in criminele zaken. Welke invloed heeft dreiging en intimidatie op de journalistiek en loont het eigenlijk om een journalist als Khashoggi te vermoorden, sterft daarmee ook het verhaal?

Bikiniskieën en hyperventileren bij de recyclebak

Voel jij je schuldig als je geniet van de zon op een abnormaal warme dag in februari? Moet je ook eerst hyperventileren in je plastic zakje voordat je het weggooit? Dan lijd je aan klimaatstress, de laatste hype op het gebied van onze psychische gezondheid. De confrontatie met een onoplosbaar probleem stelt ons voor dilemma’s in ons eigen leven.

Niet alleen de groene fanatici lijden aan deze vorm van stress, ook de mensen die klagen dat ze niks meer mogen en dat het allemaal toch niet helpt zijn slachtoffer. In dr Kelder en Co, vandaag om 13.00 uur, legt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit komt uit hoe dit werkt in ons brein.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WK allround in Calgary

Vanavond start de WK allround schaatsen in het Canadese Calgary, een toernooi dat met twee Nederlandse favorieten een van de spannendste WK's is in tijden. Patrick Roest is de huidige titelhouder, hij won vorig jaar het WK in Amsterdam. De Noor Sverre Lunde Pedersen en oudgediende Sven Kramer worden dit weekend gezien als zijn grootste concurrenten.

Bij de vrouwen geldt Antoinette de Jong als favoriet voor de eindzege. Eerder dit jaar won ze al het EK, maar de afgelopen twee jaar eindigde De Jong telkens nét naast het podium. Dit jaar zal ze af moeten rekenen met Martina Sábliková, Ireen Wüst en alleskunner Miho Takagi.

Eredivisie

Door de verplaatsing van PEC Zwolle - Ajax naar 13 maart zijn er vandaag maar drie Eredivisiewedstrijden. PSV zal zich na het gelijkspel tegen Feyenoord proberen te revancheren op het kunstgras bij die andere Rotterdamse eredivisionist, Excelsior.

Met de hijgende adem van meerdere clubs in de nek kunnen Heracles en FC Utrecht, de nummers 6 en 7, in een rechtstreeks duel een poging wagen om een playoffplek voor Europees voetbal steviger in handen te krijgen.

Ondertussen zal de nummer laatst, NAC, alles op alles moeten zetten tegen Vitesse om directe degradatie nog te ontlopen.

De Eredivisiewedstrijden van vandaag

18.30 uur Heracles-FC Utrecht | Verslag: Nico Wantia
20.45 uur Excelsior-PSV | Verslag: Jan Vincent van Zuiden
20.45 uur Vitesse-NAC | Verslag: Richard van der Made

En verder...

  • een filosofische verhandeling over hebzucht met dr. Jeroen Linssen in dr Kelder en Co, vandaag om 13.00 uur op NPO Radio 1
  • kijken ze in De Taalstaat om 11.00 naar de gift van frater Mommers, de leesmethode Boom-Roos-Vis.
  • doet Gio Lippens, vanuit België, verslag van de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste wielerwedstrijd van het nieuwe seizoen, vanaf 15.00 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie