Binnenland

Het jaar van Kiki Bertens krijgt steeds meer glans

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jaar van Kiki Bertens krijgt steeds meer glans

Kiki Bertens kwam dankzij een blessure in de WTA-finals in Singapore en ook dankzij een blessure bereikte ze de halve finales van dit prestigieuze slottoernooi. Maar die twee blessures doen niets af aan de prestaties die Bertens en haar coach Raemon Sluiter dit jaar hebben verricht. De oud-tennisser is duidelijk over zijn pupil: "Ze bewijst met haar performances dat ze hier thuishoort."

Het begon eigenlijk al vorige week toen de nummer één van het mondiale vrouwentennis zich afmeldde. Simone Halep moest het toernooi, dat wordt gezien als het officieuze WK, laten schieten omdat ze onvoldoende was hersteld van een rugblessure. Kiki Bertens was eerste reserve en mocht daardoor dus de koffers pakken en afreizen naar Singapore. Daar begon ze met een indrukwekkende overwinning op Angelique Kerber, de Duitse winnares van Wimbledon. Na een nipte nederlaag tegen de Amerikaanse Sloane Stephens moest ze het in de laatste groepswedstrijd afmaken tegen Naomi Osaka. De Japanse verloor de eerste set en moest daarna de strijd staken vanwege een beenblessure. Kiki Bertens had zich geplaatst voor de halve finales.

De manier waarop Bertens de laatste vier bereikte had niet haar voorkeur. "Natuurlijk is het jammer dat je tegenstander geblesseerd raakt omdat jezelf ook weet hoe dat is dat je een wedstrijd niet kan uitspelen." vertelde ze na afloop. Bertens leefde mee met haar onfortuinlijke tegenstander maar genoot wel van haar succes. En volgens haar coach Raemon Sluiter was dat ook wel terecht want ze liet in de enige set die ze speelden goed tennis zien. "De andere twee wedstrijden waren qua niveau heel behoorlijk, alleen het begin was niet geweldig. Nu was het vanaf punt een scherp en zat ze er goed in." Toch durft Bertens nog niet te dromen van een finale. "Nee, ik denk dat we het echt wedstrijd voor wedstrijd moeten bekijken. Nu weer volle bak klaar maken, goed voorbereiden en alle energie in de wedstrijd gooien."

Tegenstander in die halve finale is de Oekraïense Jelina Svitolina, de nummer zeven van de wereld. Bertens stond twee keer eerder tegenover haar op de baan, de laatste keer dit jaar. Dat was in Cincinnati tijdens het Masterstoernooi dat de Nederlandse won. Het was een van haar drie toernooizeges dit jaar. Ook in Charleston (VS) en Seoul was ze de sterkste. In Madrid speelde Bertens haar vierde finale maar werd ze verslagen door Petra Kvitová. Wat betreft toernooizeges houden beide tennissters elkaar in balans want ook Svitolana stond dit jaar drie keer met de bloemen en de beker op de baan.

De halve finale tussen Kiki Bertens en Jelina Svitolina begint zaterdagochtend om 10 uur en is te volgen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie