Binnenland

Charles Groenhuijsen: 'We moeten optimistisch terugkijken op 2017'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Charles Groenhuijsen: 'We moeten optimistisch terugkijken op 2017'

2017 gaat voor veel mensen misschien de boeken in als een negatief jaar, maar van dat beeld moeten we af. Dat vindt journalist en schrijver Charles Groenhuijsen. Dit najaar presenteerde hij zijn boek Optimisten hebben de hele wereld en door die bril bekijkt hij ook het afgelopen jaar. "Ik heb 99 redenen naar de redactie gestuurd om optimistisch te zijn over 2017", aldus Groenhuijsen.

Hij pleit dan ook voor een andere manier van kijken naar het nieuws van dit jaar. "Wat was er nou feitelijk aan de hand? Het idee dat mensen hebben over de wereld om hen heen is vaak veel somberder dan de feiten rechtvaardigen."

Klimaatakkoord

Negatieve berichten horen we in het nieuws, maar vaak zitten daar veel positieve verhalen achter. Als voorbeeld noemt Groenhuijsen het klimaatakkoord van Parijs. "Het is negatief dat Amerika uit het akkoord stapt, maar de reactie van de rest van de wereld is heel positief. Een ongekend brede coalitie zegt: "Wij gaan wel proberen onze wereld te redden." Dan maar zonder Donald Trump."

Zo zijn er meer nieuwsverhalen waar volgens Groenhuijsen een positieve draai aan te geven is. "We horen veel over incidenten met vluchtelingen, maar er zijn veel mensen in Nederland die veel goeds voor vluchtelingen doen. Ik wil het graag allebei horen." Groenhuijsen hoopt op meer 'constructive journalism' in de toekomst. "Waarom hebben we in de journalistiek afgesproken dat goed nieuws geen nieuws is?"

Meer positiviteit

In Het Geluid Van 2017 noemt Groenhuijsen nog meer van zijn "99 redenen om optimistisch te zijn over 2017". Een kleine greep:

  • Het aantal moorden in Amerika daalt al twintig jaar, ondanks dat we steeds over grote 'shootings' horen. Het is veelzeggend dat veel mensen dat niet weten.
  • In India heeft het hooggerechtshof besloten dat meisjes pas op hun achttiende seks mogen hebben. Qua kinderhuwelijken en seksueel misbruik betekent die uitspraak heel erg veel.
  • Op wijk- en dorpsniveau gebeurt veel goeds voor het milieu. Buurten die samen windenergie opwekken, netwerken die worden opgericht. Mensen zijn echt bezig hun gedrag te veranderen.

Luister naar het hele gesprek met Charles Groenhuijsen:

Charles Groenhuijsen: Waarom optimisme over 2017 gerechtvaardigd is

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie