Binnenland
NOS

Alireza Jahanbakhsh als topscorer naar WK

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Alireza Jahanbakhsh als topscorer naar WK

Alireza Jahanbakhsh kroonde zichzelf tegen PEC Zwolle tot topscorer van de Eredivisie. Dat de AZ’er gretig was bleek wel uit het aantal schoten dat hij loste (7, niemand schoot vaker) tegen de Zwollenaren. De aanvaller maakte zijn tweede hattrick in de Eredivisie, zijn eerste maakte hij overigens twee weken geleden tegen Vitesse, en eindigde daardoor op 21 treffers.

Daarmee is Jahanbakhsh de tweede Eredivisietopscorer op rij die slechts 21 keer tot scoren kwam (Nicolai Jørgensen deed dit vorig seizoen namens Feyenoord). Voor de voorlaatste keer dat de topscorer van de Eredivisie zo weinig doelpunten wist te noteren moeten we terug naar het seizoen 1996/97 toen Luc Nilis 21 keer tot scoren kwam namens PSV.

AZ bovenaan topscorerslijst

Het gemiddeld aantal doelpunten van de topscorer van de Eredivisie in de afgelopen tien seizoenen ligt op 26, terwijl dat gemiddelde van de tien seizoenen daarvoor op 30 lag. Dat AZ de topscorer van de Eredivisie levert mag eigenlijk geen verrassing meer heten, in de laatste tien seizoenen eindigde drie keer een speler van de Alkmaarders bovenaan de topscorerslijst (eerder al Mounir El Hamdaoui en Vincent Janssen), vaker dan spelers van iedere andere ploeg.

Kijkend naar de schoten van Jahanbakhsh is het redelijk logisch dat de Iraniër uiteindelijk de meeste doelpunten maakte dit seizoen. De buitenspeler schoot van alle Eredivisiespelers het vaakst tussen de palen (62), terwijl alleen Hakim Ziyech (165) überhaupt meer schoten loste dan Jahanbakhsh (144). Daarnaast kwam alleen David Neres (219) tot meer balcontacten in de vijandelijke zestien dan de aanvaller van AZ (218).

Topseizoen Jahanbakhsh

Ook wat betreft assists (12) had Jahanbakhsh een topseizoen. De aanvaller was direct betrokken bij 33 treffers dit seizoen en is daarmee ook de meest waardevolle speler van de Eredivisie. Vorig seizoen was er niemand die zulk soort cijfers kon overleggen. In het seizoen 2015/16 was Luuk de Jong direct betrokken bij 34 treffers (26 doelpunten en 8 assists).

Dat Alireza Jahanbakhsh dit seizoen in absolute topvorm stak wordt nog eens extra duidelijk wanneer er wordt gekeken naar de Expected Goals van de buitenspeler. Op basis van de kwaliteit van de schotkansen van Jahanbakhsh had men logischerwijs dertien treffers van de aanvaller mogen verwachten. De speler rondde dus kansen af die gemiddeld gezien een lage kans van slagen hadden. Zo kwam hij bijvoorbeeld vijf keer tot scoren van buiten het strafschopgebied, de kans dat deze schoten een doelpunt opleveren is natuurlijk minder groot dan schoten dichterbij het vijandelijke doel.

Het verschil tussen zijn werkelijke aantal doelpunten en zijn Expected Goals is groter dan bij iedere andere Eredivisiespeler dit seizoen (7,8). De grote vraag is dat dus ook of Jahanbakhsh dit seizoen slechts wat extra geluk had of dat de speler op vaste basis kan gaan over resteren wat betreft zijn Expected Goals. Een eerste meetpunt wordt het aanstaande WK in Rusland waar Jahanbakhsh zich in de kijker kan spelen

Ster advertentie
Ster advertentie