Binnenland
NOSNTR

Plopkappen NPO Radio 1 wel 'super ranzig', maar niet gevaarlijk

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Plopkappen NPO Radio 1 wel 'super ranzig', maar niet gevaarlijk

Vandaag komt Nieuws en Co voor het laatst uit de oude Radio 1-studio’s. Vanaf maandag zendt ook dat programma uit vanuit het nieuwe 'radiohuis'. Die verhuizing brachten Nieuws en Co-anchor Lara Rense en NOS-nieuwslezer Joeri Stubenitsky op een vraag: hoe vies zijn onze plopkappen?

De omhulsels van de microfoons worden vaak jaren achtereen gebruikt en moeten wel veel bacteriën bevatten, dachten Rense en Stubenitsky. "Ik ruik wel eens dat iemand voor mij gepresenteerd heeft", zei Rense in de uitzending.

Nieuws en Co liet deze week uitzoeken wat er allemaal in de kapjes zit. Twee NPO Radio 1-plopkappen gingen naar microbioloog Hans de Cock van de Universiteit Utrecht en vandaag kwamen de resultaten. "Er zit inderdaad van alles op", zegt De Cock. "We hebben allerlei kanten onderzocht."

De Cock laat petrischaaltjes zien waarop verschillende delen van de plopkappen zijn getest op bacteriën en schimmels. "Er zijn veel gele kolonies te zien. Het zijn er best veel."

Toch valt het mee hoe vies de plopkappen daadwerkelijk zijn. "We zien lage aantallen, zo'n 11 tot 15 kolonies, dat is eigenlijk best normaal en geen reden tot zorg", zegt De Cock.

"Wat vooral belangrijk is, is of er E.coli voorkomt, de poepbacterie. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn. Die hebben we niet gevonden. Jullie zijn bij de NPO eigenlijk best wel goed met de hygiëne."

De resultaten zijn toch wel een opluchting voor Rense, geeft ze toe. "Ik heb lang getwijfeld of ik dit wel wilde weten. Nu weet ik dat het super ranzig is, maar gelukkig niet gevaarlijk voor de gezondheid."

De NOS-radioprogramma's verhuizen dit weekend allemaal naar het Radiohuis, een nieuwe studio- en redactieruimte op het Mediapark in Hilversum. Daar komen de studio's van NPO Radio 1 en 4 onder één dak en is er onder andere plaats voor live-optredens. Rense: "Er is heerlijk veel ruimte en ik kan voor het eerst in het daglicht presenteren."

Nadelen weet ze niet. "Of toch eentje: we delen onze plopkappen nog steeds met iedereen, liever zou ik een eigen hebben."

Ze vroegen zich af of ze nog iets uit de oude studio wilden meenemen. Over één ding waren ze het snel eens: "Niet die smerige plopkappen!" Dat zijn de schuimrubber kappen die om de microfoons zitten zodat klanken als de ‘p’ niet te hard de microfoon in knallen.

Ster advertentie
Ster advertentie