Binnenland
NOS

Hoe gevaarlijk is drillrap?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gevaarlijk is drillrap?

Twee weken geleden werd op de Scheveningse Pier een 16-jarige jongen doodgestoken. Het zou gaan om een ruzie tussen rivaliserende drillrapgroepen. Een muziekstijl waarin geweld met messen wordt verheerlijkt, en de tegenstander met de dood wordt bedreigd.

"Afgelopen wekend is drillrapper Blacka aangehouden voor het plegen van openlijk geweld. Hij zou aan de kant staan van de jongen die is gedood", vertelt advocaat Vito Shukrula in Met Het Oog Op Morgen.

Video niet beschikbaar

Shrukula is zelf niet de advocaat van Blacka, maar wel van een aantal verdachten in de drillrap scene. Hij ziet een duidelijk verschil met doorsnee rap artiesten. "Er wordt gedreigd, en er worden in de teksten dingen gezegd als: 'Ik ga je met mijn keukenmes bewerken'. Deze jongens komen vervolgens uit de studio en doen dat ook gewoon."

Oorsprong in Chicago

Volgens Shrukula komt drillrap van oorsprong uit Chicago. Daar waren bende-oorlogen aan de gang, en de jongeren die daarbij betrokken waren zijn vanuit hun frustratie gaan rappen over het geweld. In 2012 vloog het vervolgens over naar Londen, waar verschillende rappers het genre en de bendecultuur overnamen. Vervolgens trad het Nederland binnen.

"Het zijn hele jonge jongens die zich ermee bezig houden. Jochies van twaalf tot zeventien jaar oud die elkaar bedreigen en neersteken. De Nederlandse politiemacht is zelfs naar Groot Brittannië gegaan om daar te vragen hoe zij hiermee om gaan." De Britten kwamen daar met een waarschuwing: Als Nederland niet actief aan de slag gaat met dit probleem, krijgen we te maken met bendevorming. "En dat is erg hardnekkig", vertelt Shrukula.

Vandaag praten de burgemeesters van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag over een actieplan met minister Grapperhaus van Justitie. Zij zien het nieuwe genre als een gevaar. Ook Shrukula is van mening dat een goed actieplan nodig is om de jongeren weer op het goede pad te krijgen. "Ik zal de politie niet uitnodigen om mijn cliënten te hard aan te pakken, maar ook ik zie de grote messen in de dossiers. Ik begrijp daarom dat Grapperhaus nu zegt: Nu is het klaar, ik ga het aanpakken."

Ophitsend karakter

Het gevaar zit hem volgens Shrukula in het opruiende en ophitsende karakter van het genre. "Dat is ook een vraag die Grapperhaus mee zal moeten nemen, we zullen moeten kijken naar een bepaalde verboden zoals ze dat ook in Groot Brittannië doen."

OOG Drill Rap

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie